Hľadať
Sezónne témy
5. mája 2023

Chráňte svoje zdravie: pomôže aj kvalitné tienenie

Ing. kateřina jelenová
3 min.
266 prečítanie
Chráňte svoje zdravie: pomôže aj kvalitné tienenie
Každoročne si 7. apríla pripomíname Svetový deň zdravia. Tento rok je to už 75 rokov od založenia Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá sa snaží o globálnu osvetu čo sa týka najrôznejších zdravotných problémov. K tomu, aby sme boli zdravší, môžeme sami prispieť mnohými spôsobmi. Jedným z nich je aj tieniaca technika.

Slniečko len vtedy, keď ho potrebujete

Na tvorbu vitamínu D je dôležité vystavovať pokožku slnečným lúčom aspoň niekoľko minút denne. Nadmerné slnenie ale koži škodí a môže viesť k chorobám kože. Príliš ostré slnečné svetlo môže tiež poškodiť zrak.

Vďaka tieneniu sa môžete doma aj vonku slniť len vtedy, keď to uznáte za vhodné. Dokonca aj moderné hliníkové pergoly majú funkciu naklápania stropných lamiel, takže si môžete čerstvý vzduch na záhrade užívať bez rizika spálenia.

Hľadáte pohodlné zatienenie balkóna alebo terasy? Zvážte miesto slnečníkov markízu na stenu. Dokáže zakryť väčší priestor a v stiahnutom stave lepšie odoláva vetru.

Obrana proti prílišnej horúčave aj mrazu

Dôkladné vonkajšie tienenie zohráva nezanedbateľnú úlohu v regulácii teploty v domácnosti a teda aj v šetrení nákladov na klimatizáciu či kúrenie. Prehriate obytné miestnosti počas leta môžu mať negatívny vplyv na náš zdravotný stav: zhoršujú kvalitu spánku, príliš veľká teplota spolu s nedostatočným pitným režimom môžu spôsobiť dehydratáciu a v krajných prípadoch aj úpal.

Od zaklopených vonkajších žalúzií alebo zatiahnutých predokenných roliet sa horúco odráža a interiér sa tak nezahrieva. V zime naopak pomáhajú udržať teplo vo vnútri domu, takže sa oknami tak nevyžiaria von.

Zníženie nákladov na klimatizáciu a na vykurovanie sa pozitívne prejaví aj na stave domácich financií. Ten síce nemá priamy vplyv na naše fyzické zdravie, ale prinajmenšom môže prispieť k lepšiemu psychickému stavu. A ten rozhodne ovplyvňuje celkovú kondíciu organizmu a napríklad aj rýchlosť zotavovania sa z chorôb.

Ochrana proti hluku

Naše zdravie poškodzuje aj nadmerný hluk. Vysoká hladina hluku znemožňuje odpočinok, poškodzuje sluch, znižuje imunitu a má negatívny vplyv na kardiovaskulárnu sústavu. Pritom efektívne vonkajšie žalúzie, prípadne zatiahnuté predokenné rolety znižujú hladinu hluku prichádzajúceho zvonku. Chráni teda nielen náš zrak, ale aj sluch.

Ing. kateřina jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
266 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
266 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.