Hľadať
Sezónne témy

Ako zvýšiť príjem denného svetla nielen prechádzkou

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
571 prečítanie
Ako zvýšiť príjem denného svetla nielen prechádzkou
Nedostatok denného svetla ovplyvňuje našu náladu, pracovný výkon aj zdravotný stav. V zime obvykle vstávame do tmy a za tmy sa vraciame z práce – o to dôležitejšie je dopĺňať slnečné svetlo všetkými dostupnými spôsobmi. Ako si zaistiť dostatočný príjem prirodzeného svetla?

Prechádzky cez obed

Podľa odborníkov by sme sa mali vystaviť aspoň trom hodinám slnečného svetla denne. Pokiaľ pracujeme v openspace bez okien alebo ďaleko od okna a večer chodíme domov za tmy, ponúka sa jednak využiť cestu do práce, jednak tráviť vonku obedové pauzy. Skúste sa cez poludnie na pol hodiny prejsť a obedy dočasne riešiť sendvičom alebo iným jedlom do ruky. Pracujete z domu a nemáte pevnú pracovnú dobu? Využite denné svetlo v maximálnej možnej miere na prechádzky, pokojne si doprajte dve kratšie alebo jednu hodinovú. Keď viete, že aj tak neskončíte za svetla, je jednoduchšie načerpať energiu cez deň a naopak trochu posunúť koniec pracovného času.

Skúste si nájsť park alebo iný kúsok prírody v blízkosti vášho pracoviska alebo bydliska, pokiaľ pracujete z domu.

Strešné okná a svetlovody

Kto býva v podkroví a využíva radšej zvislé ako strešné okná, ten sa zbytočne pripravuje až o polovicu svetla (pri rovnakej ploche okien). Ak plánujete stavbu alebo rekonštrukciu podkrovnej pracovne, určite strešné okná do projektu zahrňte. V lete, kedy bude svetlá naopak až príliš, ich môžete pohodlne zatieniť strešnými žalúziami alebo roletami do strešných okien.

Ďalšou stavebnou úpravou, ktorou je možné "pozbierať" prirodzené slnečné svetlo z okolia a priviesť ju do interiéru, sú svetlovody. Guľaté kopuly na streche zbierajú svetlo aj pri zatiahnutej oblohe a pomocou tubusov ich rozvádzajú do miestností, ktoré rozjasnia pomocou svetelných rozptyľovačov.

Prirodzene a takmer bez námahy si zvýšite príjem denného svetla jednoduchým prestavením nábytku. Pracovný kútik, jedálenský stôl a ďalšie miesta, kde trávite väčšinu času, skrátka presuňte čo najbližšie k oknám.

Plnospektrálne osvetlenie alebo zdravé svetlo

Zdroje umelého svetla sa od seba líšia – biele svetlo žiariviek môže byť teplé, studené alebo denné. Ak chceme mať svetlo čo najpodobnejšie dennému, mali by sme vyberať tzv. plnospektrálne osvetlenie (denné biele plnospektrálne), v angličtine obvykle označené termíny „daylight spectrum“, „natural spectrum“ alebo „true color“. Parametre plnospektrálneho svetla spĺňajú svetelné zdroje, ktorých index podania farieb Ra je väčší ako 90 (čo najviac sa blíži hodnote 100, ktorú má Slnko) a náhradná teplota chromatickosti Tc sa pohybuje medzi 5 500 a 6 500 K (pod hranicou 6 000 K prevažuje žltá zložka spektra, nad 7 000 modrá).

Fototerapia – liečba svetlom

V prípade, že sú vaše problémy spôsobené nedostatkom denného svetla vážnejšie, vám lekár môže odporučiť fototerapiu. Neinvazívna lampová fototerapia slúži predovšetkým na liečbu chronickej únavy, depresie a sezónnej afektívnej poruchy (SAD). Definícia tejto poruchy popisuje zhoršenie psychického stavu niektorých jedincov na jeseň a v zime a nachádza spojenie týchto problémov s úbytkom prirodzeného denného svetla.

Použitie špeciálnej lampy sa odporúča ihneď po prebudení, aby sa čo najskôr ukončilo vylučovanie melatonínu (hormónu spánku). Liečebné účinky má vystavenie sa svetlu z fototerapeutickej lampy po dobu pol hodiny (expozícia 10 000 luxov) až dvoch hodín (expozícia 2 500 luxov). Svetlo z lampy by malo dopadať na sietnici oka zo vzdialenosti zhruba jedného metra, účinky by pri pravidelnom každodennom používaní mali byť znateľné už počas týždňa alebo dvoch. Lampy nepoužívajte popoludní a večer, kedy by sme mali naopak pripravovať telo na opätovnú produkciu melatonínu.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
571 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
571 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.