Hľadať
Urob si sám

7 tipov na veľkonočné farbenie vajíčok, ktoré zvládnete s deťmi

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
803 prečítanie
7 tipov na veľkonočné farbenie vajíčok, ktoré zvládnete s deťmi
Veľká noc je pohyblivým sviatkom, takže ich dátum sa každý rok mení. Viete, ako presne sa tento dátum počíta? Čo všetko k tomu treba vedieť a poznať? A prečo sa vlastne na Veľkú noc farbia vajíčka? Čo sa robí na Veľký piatok a čo na Bielu sobotu? A čím zafarbiť vajíčka ekologicky?

Tento sviatok oslavujúci jar a vzkriesenie Ježiša Krista pripadá podľa klasického kalendára na prvú nedeľu po prvom jarnom splne, teda po splne, ktorý nastane po 21. marci. Ak je spln v nedeľu, oslavuje sa Veľká noc až nedeľu nasledujúcu. Výpočet je ale pomerne zložitý, pretože musíte poznať presnú fázu mesiaca.

Zaujímavosť: ako presne vypočítať dátum Veľkej noci?

Na zistenie fázy Mesiaca sa využíval Metonov devätnásťročný cyklus, teda doba, po ktorej dôjde k súbehu dĺžok siderických mesiacov (mesačných fáz) a slnečných rokov. Každých 19 rokov sa tak k danému dátumu Mesiac nachádza v rovnakej fáze. Pre zistenie nedele je potrebné vypočítať, akým dňom v týždni začínal daný rok a existuje teda sedem možností (ako dní v týždni), kvôli priestupným rokom je však dĺžka cyklu 28 rokov. Každému roku sa podľa tohto výpočtu priraďovalo tzv. nedeľné písmeno. Na základe týchto výpočtov sa zostavovali tabuľky, ktoré mohli slúžiť aj ďalším účelom.

Fáza mesiaca a Metónov cyklus

K výpočtu Veľkej noci je teda potrebné zistiť podľa Metonovho cyklu, koľko dní po 21. marci nastane spln (0-28) a koľký deň potom pripadne na nedeľu (1-7). Veľkonočná nedeľa teda môže pripadnúť na 1. až 35. deň po 21. marci. Každému roku tak možno priradiť jedno z 35 dát Veľkej noci. Z výpočtov je potom možné zostaviť 35 tabuliek možného dátumu Veľkej noci a týmto dátam priradiť príslušné roky, kedy sa Veľká noc oslavuje v rovnaké dni.

Dátum Veľkej noci sa teda môže líšiť medzi jednotlivými rokmi až o viac ako jeden mesiac (od 22. marca do 25. apríla). Jarná rovnodennosť je stanovená „úradne“ na 21. marec podľa gregoriánskeho kalendára bez ohľadu na astronomickú skutočnosť (ktorá sa môže až o dva dni líšiť). V niektorých protestantských krajinách (napríklad Nemecku, Švédsku a Dánsku) sa ale Veľká noc oslavovala po niekoľko desaťročí 18. a 19. storočia podľa astronomickej skutočnosti.

Zdroj: Wikipédia

Prečo sa vlastne farbia veľkonočné vajíčka?

Každý zo symbolov Veľkej noci má svoje opodstatnenie. Niektoré sú kresťanské, mnohé oveľa staršie a vychádzajú z rôznych pohanských zvykov.

Maľované vajcia či kraslice sú jedným z najznámejších symbolov Veľkej noci a existujú dôkazy o tom, že v predkresťanských dobách boli symbolom príchodu jari. Je mnoho výkladov, prečo to tak bolo/je. Jeden z nich hovorí o tom, že vajcia obsahujú nový život a už odpradávna boli symbolom plodnosti, úrodnosti, života a vzkriesenia.

Najstaršia nájdená kraslica je vraj stará 2300 rokov. V Českej republike dávali dievčatá vajíčka chlapcom ako odmenu za vyšľahanie a koledu, vajíčka museli byť plné a farebné. Vyfúknuté vajcia, takzvané púchy alebo vojdumky, slúžili predovšetkým ako dekorácia. Tradičné veľkonočné farby sú červená, žltá, zelená, hnedá a čierna – teda také farby, ktoré je možné získať z prírodných zdrojov. Červená farba ochraňovala podľa povier pred démonmi a zároveň symbolizovala lásku a život.

Urobte si buď moderné alebo tradičné vajíčka aj vy!

My v ISOTRA sme vyskúšali oboje. Najskôr sme skúsili žlté vajíčka s tvárou, ktoré pripomínajú obľúbené emoji na sociálnych sieťach. Ak si nepotrpíte na tradície a máte deti, táto voľba by ich mohla veľmi baviť!

Potrebujete iba:

  • biele vajíčka
  • žltú farbu na vajíčka
  • čierny fix
  • farebné tempery a štetec

Vajíčka uvaríme vo vode a následne zafarbíme podľa návodu na vrecku s farbou. Po vychladnutí už len kreslíme a maľujeme naše najobľúbenejšie emoji ikonky.

Potom sme si chceli skúsiť niečo tradičnejšie, ale zároveň moderné. Rozhodli sme sa pre modré vajíčka s efektom striekancov, ktoré jednoducho vyrobíte streknutím štetca na vajíčko. Farby môžete rôzne kombinovať.

Chcete viac tipov? Máme!

Pretože nás to začalo baviť, porozhliadli sme sa na internete, čo ešte by sme mohli spoločne vytvoriť a nádherných vajíčok sme našli nespočetné množstvo. Tu sú ďalšie 3 tipy, ktoré sú za nás úplne TOP a bola by škoda ich nevyskúšať. Urobíte to za nás?

Prečo je menej bielych vajíčok a prevládajú hnedé alebo jarabaté?

Hnedé vajíčka znášajú tmavé sliepky s červenými až červenohnedými lalokmi. Hnedé sliepky sú odolnejšie ako ich biele kolegyne, znášajú viac vajec a chovatelia si ich kupujú oveľa častejšie. To je dôvod, prečo v obchodoch vidíte hlavne hnedé vajcia. Tmavé vajcia majú pevnejšiu škrupinu, a preto sú kvalitnejšie a odolné proti prasknutiu.

Biele vajíčka znášajú biele plemená sliepok s veľmi svetlými lalokmi. Sú síce krásne a ako stvorené na veľkonočné zdobenie, sú ale bohužiaľ aj veľmi krehké a horšie sa vyfukujú. Bielych sliepok sa chová výrazne menej, preto bielučkých vajec nie je toľko ako hnedých.

Poteší nás, keď si tento rok na Veľkú noc zakúpite vajíčka z voľného chovu.

Ekologické farbenie vajec? Prírodné farby na vajíčka získate zo zeleniny alebo korenia.

Veľkonočné farbenie v cibuľových šupkách už väčšina z nás ovláda, ale nie je to zďaleka jediný spôsob, ako vajíčka šetrnou cestou obliecť do nového!

Farbenie vajec prírodnými farbami je zdravšie pre vás a samozrejme aj pre životné prostredie. Ak to nerobíte už úplne bežne, buďte, prosíme, aspoň na Veľkú noc ohľaduplnejší aj k sliepkam a kúpte vajcia z voľných chovov. Ak máte svojho dodávateľa vajec napríklad na farmárskych trhoch alebo ním je váš sused či známy, väčšinou získate v jednej krabičke vajcia rôznych odtieňov (od hnedej až po bielu). Hnedé vajíčka budú skvelé na farbenie tmavšími farbami, na bielych vajciach vyskúšajte odtiene svetlejšie. Nečakajte však jasné sýte farby, takto fungujú priemyselne vyrobené farbivá, ale to prekoná fakt, že každé vajíčko zafarbené prírodnou cestou bude vašim vlastným malým originálom, na ktorý môžete byť pyšní!

Pred farbením si pripravte vajíčka. Poriadne ich umyte a potom ešte pretrite papierovou utierkou namočenou v octe. Do hrncov, mištičiek či hrnčekov pripravte farbiace kúpele podľa vašej fantázie, do každej ešte pridajte dve až štyri lyžice octu, aby farba lepšie chytila. Vajíčka musia byť úplne ponorené, pri prípravách počítajte aj s tým a použite radšej menšie, ale hlbšie nádobky. Samotné varenie nepredlžujte na dobu dlhšiu ako je odporúčaných 10 minút pri kuchynskej príprave vajec natvrdo. Hrniec odstavte z platne, ale pokiaľ nie ste spokojní s odtieňom, môžete nechať vajíčka v kúpeli dlhšie, pokojne cez noc. Všeobecne platí, že čím dlhšie farba pôsobí, tým je sýtejšia. Zafarbené vajíčka nechajte uschnúť, prípadne ich môžete preleštiť troškou oleja, aby boli ešte krajšie a lesklé.

  • Žltá: harmanček, rasca, kurkuma, šafran
  • Žltozelená: kvet lipy
  • Žltohnedá: cibuľové šupky
  • Zelená: špenát, žihľavy
  • Červená: šupky červenej cibule, červená repa, šípky
  • Modrá: červená kapusta, čučoriedky, ibištek
  • Ružová: brusnice, jahody, maliny
  • Hnedá: čierny čaj

Veľký piatok a Biela sobota. Čo tieto dni znamenajú?

Na Veľký piatok neupratujte! Pre kresťanský svet je Veľký piatok dňom, keď bol ukrižovaný Ježiš Kristus. Je preto považovaný za deň smútku, modlitieb a pokoja.

Voda mala v piatok liečivú moc, dokázala liečiť choroby očí a kože. Tiež nosila krásu a sviežosť, kto ju nabral, mal byť po celý rok šťastný. A pretože čo bolo dobré pre ľudí, bolo dobré aj pre zvieratá, na Veľký piatok sa vodou z potoka pre zdravie kúpali aj kone. Vodou, ale tentoraz svätenou, musel hospodár vykropiť chlievy aj stavanie, aby neprišlo nešťastie.

TIP: Tvorenie a zvieratká z gaštanov

Na Veľký piatok sa vraj otvára zem a vydáva poklady, ktoré označuje svetielko alebo kvitnúce či žiariace papradie. Podľa povestí sa v tento deň otvára aj pamätná hora Blaník.

Odkiaľ pochádza názov Bielej soboty, o tom sa môžeme iba dohadovať. Zrejme bol odvodený od bielych rúch, podľa jedného zdroja však kňazských, podľa ďalších od bielych rúch od detí, ktoré boli práve pokrstené. Gazdiné si na tento deň kupovali nové metly, ktorými potom vymetali celú stavbu, aby tá zostala čistá po celý rok a nedržal sa v nich hmyz. Muži plietli korbáčiky, gazdinky piekli baránky a mazance, dievčatá napríklad farbili práve vajíčka.

To je z nášho veľkonočného špeciálu už všetko. Dúfame, že ste si našli to, čo vás zaujímalo a že si vytvoríte vajíčka podľa niektorej predlohy z tohto článku.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
803 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
803 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!