Hľadať
Urob si sám

Dekorácie, tvorenie a zvieratká z gaštanov

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
1943 prečítanie
Dekorácie, tvorenie a zvieratká z gaštanov
Dozrievajú gaštany a deti ich z prechádzok nosia plné vrecká. Ako ich využiť, aby sa z nich nestala len smutná kôpka v rohu izby? Návody na gaštanové zvieratká a ďalšie využitie gaštanov.

Ako vyrobiť zvieratká z gaštanov

Hoci deti obvykle tvorenie gaštanových zvieratiek veľmi zaujíma, zostavovanie telíčok pomocou špajlí zahŕňa vydlabávanie dierok pomocou ostrého, tenkého krížového skrutkovača, šidla či špicatých nožníc. Túto časť by si tým pádom mali určite vziať na starosť dospelí. Deti môžu vyberať vhodné gaštany (väčšie na telo, menšie na hlavu atď.), prípadne zasadzovať špajle do vyvŕtaných otvorov.

Dierky vyvŕtajte do čerstvo nazbieraných gaštanov. Čím staršie, tým horšie do nich pôjde vŕtať.

Čo všetko môžete s pomocou špajlí, nalepovacích očiek, chlpatých drôtikov, papiera, priadze, prípadne ďalších prírodnín z gaštanov vytvoriť?

  • panáčiky (bruško a hlavička spojené špajdľou, ruky a nohy)
  • kone, žirafy a ďalšie štvornohé živočíchy (hlava spojená s telom, štyri špajdľové nohy; môžete pridať gaštany aj miesto chodidiel)
  • jeleňa s vetvičkami namiesto parohov
  • húsenicu (niekoľko gaštanov spojených zápalkami za sebou)
  • ježka (gaštan so zapichanými krátkymi špajľami alebo špáradlami ako pichliače)
  • medvedíka s bruškom z veľkého gaštanu
  • pavúka s nohami z modelovacích drôtikov
  • netopiera s prilepenými papierovými krídlami

Pre deti, ktoré sa práve učia písmenká, vyrobte gaštanovú abecedu – stačí farba na kamienky alebo svetlú akrilovú fixku.

Jesenné tvorenie z gaštanov

Nemusíte sa obmedzovať iba na zvieratká, postavičky a detské výtvory. Z gaštanov je možné vytvoriť mnoho krásnych jesenných dekorácií – s pomocou tavnej pištole a vencového korpusu máte počas chvíle jesenný veniec na ozdobenie dverí alebo jedálenského stola. Prilepiť gaštany môžete napríklad aj na rámčeky od obrázkov a fotografií alebo na šablónu vystrihnutú z kartónu. Chcete jesenné gaštanové srdce.

Pozor na to, že gaštany sú hladké a postupom času zosychajú, lepené dekorácie tak nevydržia príliš dlho.

Zaobídete sa ale aj bez lepenia. Gaštany (aj iné jesenné plody) vyzerajú dobre len tak nasypané do sklenených dóz alebo svietnikov. Kto sa nebojí prepichovania, môže gaštany navliekať do rôznych závesov alebo „zvonkohry“. A v neposlednom rade sa dá na gaštany maľovať podobne ako na kamienky.

Čo ďalšie robiť s deťmi (aj bez nich), keď sa na jeseň zhorší počasie?

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1943 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1943 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.