Hľadať
Urob si sám
24. júla 2022

Životné zmeny: Ako si zariadiť prvé samostatné bývanie

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
590 prečítanie
Životné zmeny: Ako si zariadiť prvé samostatné bývanie
Škola skončila a je tu prvé sťahovanie do vlastného. Druhý diel seriálu o zariaďovaní bývania sa dotýka začiatku samostatného života.

Zariaďujte pomaly a s rozmyslom

Štartovací byt vám nemusí vydržať navždy, ale nikdy neviete, ako sa bude vyvíjať situácia na realitnom trhu. Možno v ňom zostanete dlhšie, než si predstavujete. Na rozdiel od bezstarostného zariaďovania študentského bytu alebo izby lacným nábytkom, pri ktorom nie je potrebná vyššia životnosť ako niekoľko rokov, je lepšie zariaďovať štartovací byt pomalšie, s rozvahou a radšej si našetriť na kvalitnejšie vybavenie, predovšetkým nábytok. Vďaka pomalšiemu tempu sa navyše do značnej miery vyhnete nákupu zbytočností, ktoré nevyužijete.

Posteľ je základ

Pohodlné spanie sa vám môže zatiaľ zdať ako nepotrebný luxus, ale verte, že za niekoľko rokov vám váš chrbát poďakuje. Kvalitný rošt aj matrac by mal byť samozrejmosťou - a aj keď bývate zatiaľ sami, je príjemnejšie zaobstarať si širšie lôžko, napríklad 140 cm. Na oblečenie zo začiatku postačí stojan plus komoda na bielizeň, skrine môžete zaobstarať aj neskôr. Veľmi dlho naopak neodkladajte nákup kuchynského stola so stoličkami. Pri stole môžu sedieť aj návštevy a vytvára dojem zabývaného, ​​pohodlného bytu.

Investujte do tienenia

Keď začnete chodiť pravidelne do práce, je ešte dôležitejšie sa vyspať, než to bolo za študentských rokov. Okrem kvalitnej postele a matraca sa tak oplatí investovať aj do tienenia. Nerušený spánok vám zaistí vonkajšie rolety, ktoré vytvoria perfektné zatemnenie spálne. Celistvú plochu a teda aj nulový prienik nežiaducich slnečných lúčov po stranách zaistia aj niektoré tvary lamiel vonkajších žalúzií, napríklad Zetta alebo Setta.

Nemôžete nič inštalovať na fasádu? K dispozícii je aj zatemňovacia screenová roleta na montáž do interiéru.

Vytvárajte multifunkčné miestnosti

Štartovací byt obvykle býva skromný – čo do počtu miestností aj obývateľnej plochy. Aby sa doň zmestili všetky potrebné zóny, býva potrebné ich zlúčiť niekoľko do jednej miestnosti. Máte niekoľko možností, ako takú izbu rozdeliť. Buď len opticky, napríklad pomocou kusových kobercov, prípadne predelom v podobe otvorenej knižnice či nábytkovej steny. Elegantnou a originálnou cestou je rozdelenie miestnosti pomocou japonských stien. O rozdeľovaní jednotlivých izieb na rôzne funkčné zóny sme písali napríklad tu.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
590 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
590 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.