Hľadať
Dom a záhrada
11. septembra 2023

Záhrada pre zvieratá: mačky, psy aj morčatá

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
306 prečítanie
Záhrada pre zvieratá: mačky, psy aj morčatá
Záhrada nemusí slúžiť len ľuďom – úžitok z nej majú aj domáci miláčikovia. Môže slúžiť na vybehanie, osvieženie v jazierku či bazéne alebo len ako nový priestor na hru. Ako na to, aby záhrada domácim zvieratám dobre poslúžila a nebola pre nich nebezpečná?

Pes a záhrada: takmer nutnosť

Rôzne psie plemená majú rôznu potrebu pohybu, možnosť prebehnúť sa na záhrade pri dome ale ocenia všetci psy, predovšetkým na jar a v lete. Celoročný pobyt vonku zvládnu len niektoré plemená.

Záhrada nenahrádza prechádzky. Choďte aj s vonkajším psom na prechádzku najmenej niekoľkokrát do týždňa.

Pred nepriazňou počasia by mala psíka chrániť zateplená búda, schovať pred dažďom sa ale môže aj pod pergolou. Hliníková pergola sa ľahko udržuje a konštrukcia odolá aj mlákam alebo značkovaniu. Pod pergolou je možné tiež schovať granule pre psov, psie hračky a iné potreby, alebo do nej umiestniť misky s vodou.

U mačiek buďte opatrnejší

Zatiaľ čo pes na rozumne oplotené záhrade zostane, s mačkami je to zložitejšie - vedia výborne šplhať a väčšina bežných plotov pre nich nie je žiadnou prekážkou. Majitelia polodivokých mačiek sú obvykle zmierení s tým, že sa im zviera vráti domov až po niekoľkých dňoch, nájdu ho zranené alebo dokonca mŕtve. Pokiaľ to isté nechcete riskovať u „gaučových“ mačiek, kúpte plot zahnutý dovnútra, prípadne im môžete postaviť výbeh podobný voliére. Vyhradenú časť pozemku oploťte aspoň dva metre vysokým drôteným pletivom, v jednom mieste nechajte priestor na dvierka a hornú časť prekryte panelom z umelého skla.

Radšej mačku pustíte na záhradu, napríklad na vodidle alebo pod dozorom, ale nechcete, aby pustošila vaše záhony? Pripravte jej vlastné atrakcie. Mačky potešia ploché kamene na vyhrievanie na slnečných miestach, ideálne obrastené rastlinami vhodnými pre mačky. Šanta mačacia väčšinu mačiek priťahuje, váľajú sa v nej a oňuchávajú ju, šachor zasa rady okusujú. Vyhraďte svojej mačacej kamarátke aj vhodný strom na lezenie, prípadne bezpečný úkryt. A ak na záhradu púšťate mačku, pozor na vtáčie búdky a kŕmidlá.

Výbeh pre hlodavce a králiky

Morčatá a zakrpatené králiky si cez leto užijú vonkajší výbeh. Ten by mal byť v každú dennú dobu aspoň niektorou svojou časťou v tieni, ideálne pod vysokými stromami, a mala by v ňom byť k dispozícii voda a napriek prítomnosti pastvy ideálne aj seno. Králičie teritórium musí byť dobre zabezpečené proti podhrabaniu a vyskočeniu, morčatá bývajú pokojnejšie, nehrabú a toľko neskáču. Určite ich ale neurazí malá debnička ako domček na odpočinok, aj v prípade, že sa na noc odsťahujú späť do domu.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
306 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
306 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.