Hľadať
Urob si sám
10. augusta 2023

Výmena okien: čo vás všetko čaká?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
3 min.
355 prečítanie
Výmena okien: čo vás všetko čaká?
Rozhodli ste sa netesniace okná vymeniť sami, alebo prebieha výmena vo vašom bytovom dome hromadne? Na čo nezabudnúť, čo postrážiť a v akom prípade potrebujete stavebné povolenie?

Ako sa pripraviť na výmenu okien

Stavebné povolenie na výmenu okien potrebujete v takom prípade, keď sú nové okná väčšie alebo menšie ako tie pôvodné a zasahujete tým pádom do konštrukcie objektu. Pokiaľ ste vlastníkom rodinného domu, okná jednoducho vymeníte, či už s povolením, v prípade, že je to potrebné, prípadne bez neho. Pri výmene okien v byte je situácia zložitejšia. Pri bytových domoch rozdelených na jednotky pred 1. januárom 2014 sú okná súčasťou jednotky, za ich výmenu teda zodpovedá vlastník – buď priamy majiteľ, alebo bytové družstvo, pokiaľ ide o družstevný byt. Na druhú stranu pri domoch rozdelených na jednotky od roku 2014 ďalej sú okná spoločnou časťou domu a rozhoduje o nich SVJ.

Dohodli ste sa s družstvom alebo so spoločenstvom vlastníkov, prípadne vlastníte samostatnú nehnuteľnosť a rozhodli ste sa vymeniť okná. Rozhodne to neodporúčame robiť svojpomocne, už kvôli záruke, ktorá je viazaná na odbornú montáž. Radšej sa dohodnite so špecializovanou firmou. Ako prvý na miesto príde zameriavací technik, ktorý vymeria veľkosť okien a tiež sa s ním dohodnete na type rámov i skiel.

Druhým krokom je príchod montérov, ktorí počas jedného dňa demontujú staré okná a nainštalujú nové. Je potrebné všetko od okien a priľahlých stien odpratať a nechať im manévrovací priestor, zvyšok miestnosti zakryte maliarskymi plachtami alebo podobným krycím materiálom.

Čo urobiť po výmene okien

Určite to bude chcieť upratať. Aj keď si staré okná montážna firma odvezie, bude všade množstvo prachu. Pokiaľ bude treba vymaľovať, musíte niekoľko dní počkať, než zaschne murárske začistenie. Po výmene sa tiež hodia zaprášené okná umyť.

Dopredu by ste tiež mali mať rozmyslené, ako nové okná zatieniť. Garniže na záclony alebo závesy budete môcť vrátiť späť, ak ste ale mali na starých oknách horizontálne žalúzie alebo rolety, chce to zaobstarať nové. Keď už budete mať vybúrané okná, informujte sa, či je možné rovno namontovať aj vonkajšie žalúzie alebo predokenné rolety. Zvážte aj inštaláciu sietí proti hmyzu, nech máte prípadne všetko vyriešené naraz.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
355 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
355 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.