Hľadať
Sezónne témy
28. júla 2022

Najefektívnejšie umývanie okien. Ako umývať okná?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1133 prečítanie
Najefektívnejšie umývanie okien. Ako umývať okná?
Ako na perfektné umytie okien? Začala jeseň a s ňou prichádza aj ideálny čas na umývanie, prípadne aj ďalšiu údržbu okien pred zimou. Máme pre vás zhrnutie najlepších tipov, ako predísť šmuhám a mať pred zimou žiarivo čisté sklá aj rámy.

Plánovanie a príprava na umývanie okien

Dobré načasovanie je polovica úspechu: vyberte si na umývanie okien deň, keď nie je príliš horúco, ale zároveň teploty ešte neklesajú k nule. Nielen kvôli vlastnému pohodliu, ale predovšetkým preto, aby nezamŕzala voda na okenných tabuliach. Nemalo by samozrejme pršať, ale ani príliš fúkať alebo svietiť slniečko – oboje spôsobuje príliš rýchle usychanie vody a teda šmuhy.

Ideálne podmienky na umývanie okien sú obloha pod mrakom a teplota okolo 20 °C, určite ale nie menej ako 5 °C.

Pokiaľ máte na oknách nainštalované horizontálne žalúzie, vyčistite ich ešte pred umývaním okien, aby ste si ich potom znovu neušpinili. Plisse žalúzie môžete najskôr zhrnúť zhruba do polovice okenných tabúľ, umyť vrchnú časť okna, potom žalúzie vyhrnúť úplne hore a domyť zvyšok.

Začíname s rámami

Stierku, vysávač na okná a podobných pomocníkov zo začiatku potrebovať nebudeme – najprv odpratáme všetky prekážajúce veci z parapetov a pustíme sa do umývania rámov. Ideálny na okná aj rámy je alkoholový čistič, ktorý nastriekame na hubku alebo zloženú handričku z mikrovlákna. Rámy s ňou umyjeme zhora nadol. Ďalší postup, teda umývanie skiel, sa bude líšiť podľa toho, či budeme používať stierku, vysávač na sklo alebo robota na umývanie okien.

Umývanie okien so stierkou

Pri ručnom postupe vám rovnako ako pri použití vysávača na okná príde vhod takzvaný rozmývač. Ide o valček s huňatým návlekom zhruba veľkosti a tvaru stierky – namáča sa do vody s čističom a uľahčuje odstraňovanie nečistôt zo skla. Pokiaľ nemáme rozmývač, jeho úlohu zastane huba na umývanie áut alebo jednoducho namočenú handru. Voda, do ktorej pridávame alkoholový čistič, by mala byť vlažná - pri prekročení 30 ° C sa znižuje účinnosť umývacích prostriedkov. Nepoužívajte miesto alkoholu jar alebo iný prípravok na riad! Ponechal by na skle lepkavý film, na ktorý by sa prichytávali nečistoty a drobný hmyz. Sklo pokryté napeneným čistiacim prostriedkom sťahujeme rovnými, starostlivými ťahmi stierkou: tú po každom zotretí utrieme do handričky a pokladáme gumou nahor, aby zostala čistá. Prebytočné kvapky a prípadné šmuhy zotrieme a doleštíme čistou mikroutierkou.

Z vonkajšej strany okien stierajte ťahy zhora nadol, z vnútornej strany zľava doprava (alebo naopak). Keď objavíte šmuhu, budete tak okamžite vedieť, či sú zvonku, alebo zvnútra.

Pomocníci na umývanie okien

Práca s vysávačom na okná je podobná umývaniu okien stierkou, zbavíme sa ale starosti o struky špinavej vody odkvapkávajúce zo stierky. Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, jedná sa o pomerne veľké uľahčenie práce, a preto sa vysávač na okná oplatí zaobstarať. Ak chceme prácu s umývaním okien minimalizovať úplne a nechať z čo najväčšej časti na prístrojoch, môžeme si zaobstarať okenného robota, ktorý sa s pomocou motora prisaje na okno alebo inú hladkú plochu a celú ju sám umyje na podobnom princípe, ako robotické vysávače samy vyčistia podlahu. Tieto robotické čističe sú znateľne drahšie ako vysávače na okná (ceny začínajú zhruba na 240 euro), niektoré modely nedosiahnu do rohov a silne znečistené okná je potrebné vopred umyť. Na druhú stranu pracujú naozaj samy, na rozdiel od vysávačov, ktoré len efektívnejšie stierajú špinavú vodu, ich obsluha je ale stále na človeku.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1133 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1133 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.