Hľadať
Dom a záhrada

Vyberateľné, rolovacie aj plisse: poznáte rôzne druhy sietí proti hmyzu?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
2 min
1050 prečítanie
Vyberateľné, rolovacie aj plisse: poznáte rôzne druhy sietí proti hmyzu?
Siete proti hmyzu nemusia mať len podobu neskladného rámu, kvôli ktorého inštalácii je potreba vŕtať do okien či dverí. Pred hmyzom vás ochránia siete ľahko vyberateľné pomocou otočných klipov, ale aj plisované alebo s horizontálnym či vertikálnym rolovacím systémom. Ktorá sa hodí práve do vašich okien alebo dverí na záhradu?

Vyberateľné siete: typ C s jednoduchou inštaláciou

Pre okná bez odkvapnice sú ideálne siete typu C. Ich pevný hliníkový rám možno vzhľadovo prispôsobiť oknám - môže byť v imitácii dreva, potiahnutý renolitovou fóliou alebo v akejkoľvek farbe RAL. Inštalácia prebieha pomocou otočných klipov a nevyžaduje vŕtanie ani iné zásahy do rámu okna.

Staršie typy okien môžete vybaviť sietí typu E s navŕtaním do okenného rámu.

Rolovacia sieť proti hmyzu: vyberte si horizontálne alebo vertikálne rolovanie

Zabaliť sieť proti hmyzu ako roletu podľa aktuálnej potreby? To vám ponúkne rolovacia sieť typu F10 alebo G10. Líšia sa osou rolovania: typ F10 môžete vyrolovať a zastaviť v ľubovoľnej horizontálnej polohe, typ G10 vertikálne. Oba typy možno umiestniť na ostenie alebo priamo do rámu okna - v takom prípade budú potrebné drobné zásahy do rámu a dôjde k miernemu zmenšeniu svetlosti okna.

Nebezpečný lietajúci hmyz v Česku:

  • muchy môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti alebo aj žltačku typu A
  • včelie a osie  bodnutie bolí a u alergických jedincov môže byť veľmi nebezpečné
  • komáre znepríjemňujú pokojný spánok, ale môžu prenášať aj niektoré choroby, napríklad valtickú horúčku
  • muchničky, bzikavky a ďalší bodavý hmyz prenáša napríklad Lymskú borreliózu

Plisované siete: vhodné na časté prechádzanie i pre širšie priestory

Medzi výhody plisovaných sietí patrí štedrá maximálna šírka - v závislosti od typu od 2,5 do 5 metrov, čo umožňuje proti hmyzu ohradiť aj steny verandy alebo široký vstup na terasu. Plisovaná sieťovina je odolná proti dažďu, vetru aj UV žiareniu, plisé siete sa ľahko inštalujú aj demontujú. Ak namiesto zhrňovacích plisovaných sietí preferujete klasickú dvernú sieť, samozatvárací typ H1 možno vďaka bohatému farebnému vzorkovníku zladiť s akýmkoľvek dreveným alebo plastovým rámom. Môžete tak záhradu na jar a v lete využívať bez obáv z nasťahovania húfov hmyzu.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1050 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1050 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.