Hľadať
Sezónne témy
15. júna 2022

Jar v plnom prúde, pripravme sa na hmyz

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
756 prečítanie
Jar v plnom prúde, pripravme sa na hmyz
S otepľovaním sa prebúdza aj hmyz. Ako na to, aby zostal vonku a neobťažoval vás v byte?

Ako na hmyz v byte

Aby sa vám lietajúci hmyz vôbec do bytu nedostal, fungujú siete do okien a balkónových alebo terasových dverí. Ide určite o zdravšiu a ekologickejšiu možnosť, než zaobstarať do každej miestnosti elektrický odpudzovač hmyzu do zásuvky. Dverné siete proti hmyzu uľahčujú prevádzku medzi bytom a záhradou vďaka samozatváraniu. Okenných sietí je niekoľko typov pre rôzne okná, niektoré z nich sa zaobídu aj bez vŕtania do rámov.

Lietajúci hmyz v domácnosti

Okrem sietí do okien a dverí môžete množstvo hmyzu v domácnosti znížiť aj ďalšími spôsobmi. Jeden trik pozná asi každý: nevetrať večer pri rozsvietených svetlách. Svetlo v byte slúži pre hmyz ako maják a otvoreným oknom nalieta dovnútra v priebehu niekoľkých minút toľko drobných lietavcov, že sa nebudete stačiť čudovať.

Okrem toho vám pomôžu obmedziť hmyz v byte tri fígle:

Čistota a vynášanie odpadkov

V odpadkoch, predovšetkým niekoľko dní nevynášanom odpadkovom koši, sa množia muchy. Vynášajte smeti každý deň, aby do neho muchy alebo iný hmyz nestihli naklásť vajíčka. Veľa upratujte, vysávajte a vytierajte, aby sa nič nemnožilo ani v zapadaných omrvinkách a zvyškoch kože.

Vôňa korenia a byliniek

Je to známy fakt, ktorý využívame napríklad v šatníkových skriniach pri boji proti moliam: hmyz odpudzujú niektoré rastliny, predovšetkým ich vône.

Komáre neznášajú vôňu škorice. Komáre, muchy i mole odpudzuje levanduľa, aksamietnica (garafia) a mäta. Väčšine hmyzu vadí citrónová tráva, rozmarín, šalvia, bazalka a tiež šanta mačacia. Nevonia im ani medovky alebo pelargónie.

Vône, ktoré sú pre hmyz naopak lákavé, môžete využiť na ich nalákanie do pasce. Nádoba s jablčným octom prikrytá prepichanou potravinárskou fóliou privábi a uväzní drozofily, PET fľaša so sladkým sirupom zasa osy.

Mäsožravky

Znie to ako riešenie, ktoré by navrhli deti: kúpte si mäsožravé rastliny a budete mať od hmyzu pokoj! Samozrejme záleží na množstve (hmyzu aj rastlín), ale možno sa budete čudovať: mäsožravky skutočne účinne obmedzujú množstvo hmyzu vo vašej domácnosti. Pochutnajú si na drozofilách, komároch, smútniciach, ale aj mravcoch, pavúkoch a ďalších lezcoch. Ideálne je zaobstarať si viac rôznych druhov mäsožravých rastlín, pretože každá sa špecializuje na trochu iný hmyz.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
756 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
756 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.