Hľadať
Sezónne témy
26. októbra 2023

Relaxácia doma 3: minimalizmus a predvianočné upratovanie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
160 prečítanie
Relaxácia doma 3: minimalizmus a predvianočné upratovanie
Minimalizmus s upratovaním veľmi úzko súvisí. Ak máte veľa vecí, bude dokonalé upratovanie vždy extrémne ťažké, ak nie nemožné. Predvianočné upratovanie si najlepšie uľahčíte tak, že sa zbavíte prebytočných vecí.

Minimalizmus: mám len to, čo potrebujem

Pred Vianocami nie je čas na hĺbkový prieskum bytu a vyraďovanie nepotrebných vecí. Pokiaľ sa ale minimalizmu venujete dlhodobo, bude vám doma jednak príjemnejšie, jednak bude predvianočné upratovanie oveľa jednoduchšie. Pre minimalistov môže byť aj vianočné upratovanie relaxáciou – nezaberie príliš veľa času a rýchlo vidieť výsledky. Potom stačí riadiť sa naším návodom a počas týždňa až dvoch máte po častiach sviatočné upratovanie hotové.

Pri upratovaní si pustite vianočné pesničky alebo nejaký zaujímavý podcast.

Ako nemať príliš veľa vecí

Generácie našich starých rodičov a často ešte aj rodičov kumulovali obvykle takmer všetko. Akýkoľvek predmet sa mohol hodiť, v pivniciach a na pôdach bolo veľa miesta, zatiaľ čo rôzne nástroje a hračky boli vzácne, neboli na ne peniaze a vyplatilo sa ich schovávať, aj keď napríklad aktuálne neboli potrebné. Dnes žijeme v úplne opačnej situácii: väčšina vecí je ľahko dostupná, zatiaľ čo miesta v našich bytoch sa nedostáva. Preto je potrebné nemilosrdne triediť a zbavovať sa nepotrebných vecí, aj keď pri pomyslení na odkaz našich „škrečkujúcich“ babičiek vnútorne trpíme.

Je ale možné žiť minimalisticky a zároveň neplytvať. Prvým krokom je vždy zamyslenie, či danú vec potrebujeme. Je nutné ju kupovať? A ak áno, nestačí si ju vypožičať? Alebo nemôžem namiesto toho použiť niečo, čo už mám? V prípade, že už si novú vec zaobstaráte, využívajte ju opakovane, požičiavajte ostatným a keď doslúži, nezabudnite ju zodpovedne vytriediť a recyklovať.

Vianoce pre minimalistov

Podobné princípy môžete využiť aj pri vianočných oslavách. Namiesto jednorazových dekorácií radšej kúpte znovu využiteľné ozdoby, starostlivo naplánujte množstvo jedla, nech ho nevyhadzujete a dohodnite sa s ostatnými na darovaní symbolických darčekov, služieb alebo zážitkov.

Blížiaci sa koniec roka zvádza k snahe „dotiahnuť“ čo najviac projektov, či už v práci, v súkromnom živote alebo v domácnosti. Pritom asi neexistuje horšie obdobie: sviatky, na ktoré sa treba pripraviť, sa spájajú s respiračnými chorobami a celkovou spomalenosťou organizmu súvisiacou so začiatkom zimy. Radšej sa vopred pripravte na to, že nestihnete ani polovicu toho, čo máte v pláne. Stanovte si priority – sú to pre vás skôr umyté okná, päť darčekov pre každého alebo napečené pečivo na detské besiedky? – a snažte sa nájsť v predvianočnom zhone každý deň aspoň chvíľku príjemného odpočinku, či už to budú koledy do slúchadiel cestou na autobus, kúsok čerstvo upečených cukroviniek na raňajky alebo varené víno pred spaním.

Prajeme vám krásne sviatky!

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
160 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
160 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.