Hľadať
Sezónne témy
6. októbra 2022

Ovocná záhrada pre začiatočníkov: najvďačnejšie ovocie

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
838 prečítanie
Ovocná záhrada pre začiatočníkov: najvďačnejšie ovocie
Ovocné stromy a kríky nám môžu priniesť nielen chutnú úrodu, ale aj príjemný tieň, prípadne slúžiť ako multifunkčný živý plot. Aké ovocie sa ľahko pestuje a je pre začiatočníkov najprístupnejšie?

Ako založiť ovocnú záhradu

Konzumná záhrada je in! Ak ste už záhradu s ovocnými stromami už nezdedili, je namieste si rozmyslieť sadenie ovocných stromov. Starostlivosť o ne je náročnejšia ako obstarávanie ovocných kríkov, je potrebné predovšetkým ich pravidelné prerezávanie. Niektoré druhy sú navyše cudzoprašné, čo znamená, že na úspešné opelenie je potrebné pestovať na dosah iných exemplárov rovnakého druhu. Pre začiatočníkov sa lepšie hodia ovocné kríky, ktoré tiež prinesú úrodu rýchlejšie.

Chýba vám na záhrade aspoň jeden strom, v ktorého tieni si budete užívať pokojné posedenie? Stavte na čerešne – rýchlo rastú, čoskoro plodia a na jar navyše nádherne kvitnú.

Ovocné kríky pre malú aj veľkú záhradu

Zatiaľ čo pri stromoch musíme riešiť aj veľkosť (vysokokmene, polokmene, štvrťkmene alebo zákrpky – podľa výšky založenia koruny), kríky nám zbytočne vysoko nevyrastú, stačí bežné skracovanie vyčnievajúcich vetví a šľahúňov. Ovocné kríky môžeme tiež zasadiť do menších rozostupov a vytvoriť z nich živý plot, ktorý bude poskytovať úrodu aj súkromie.

Nenáročné ovocné kríky:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

  • ríbezle (červené, biele aj čierne)
  • josta
  • egreš
  • maliny
  • černice
  • kanadské čučoriedky
  • rakytník
  • muchovník
  • zemolez

Pokročilejší pestovatelia môžu zvážiť založenie živého plotu z vínnej révy, kríkov kivi alebo ovocných stromov (jabloní, hrušiek, marhúľ či broskýň) vyviazaných do špeciálnych tvarov.

Okrasné kríky s jedlými plodmi

Radi by ste mali zo záhrady úžitok, ale zároveň sa radi kocháte krásnymi kvetmi? Skúste niektoré netradičné kríky, ktoré zvládnu ako parádu, tak úrodu. Čierna jarabina, inak tiež arónia, dáva veľmi zdravé plody, využiteľné napríklad v likéroch alebo sirupoch. Dulovec zasa plodí drobnejšie malvice, ktoré sú síce surové nepožívateľné, ale vďaka vysokému obsahu pektínu sa pridávajú do zavarenín z iného ovocia alebo vkladajú medzi bielizeň, aby ho prevoňali. Pretiahnuté červené drienky sa urodí na kríkoch drieňu alebo svíbu. Drienky majú vysoký obsah vitamínu C a dajú sa sušiť, zavárať alebo využívať na prípravu vína či destilátu.

Pre zber liečivých kvetov alebo plodov môžete zasadiť aj kríky, ktoré bežne rastú voľne: čierny bez, šípkovú ružu alebo trnku.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
838 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
838 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.