Hľadať
Sezónne témy

V lete žite na záhrade: ako si domov nepozvať celú armádu hmyzu

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
868 prečítanie
V lete žite na záhrade: ako si domov nepozvať celú armádu hmyzu
Keď sa oteplí, je vrcholne príjemné urobiť si zo záhrady, terasy alebo našej novej pergoly ARTOSI ďalšiu (a často najpoužívanejšiu) obytnú miestnosť. Na záhrade môžeme jesť, čítať, odpočívať alebo aj variť – ale obvykle budeme potrebovať často odbiehať do domu. Ako na to, aby sme spolu s čerstvým vzduchom nevpustili do domu húfy múch, komárov, ôs a ďalších nevítaných návštevníkov?

Dverové siete proti hmyzu ISOTRA vyriešia tento problém za vás: ľahko sa namontujú na rám balkónových dverí alebo francúzskeho okna a nepustia dovnútra žiadneho chrobáka ani muchu. Valcovaný hliníkový rám s vyššou tuhosťou má totiž samozatvárací mechanizmus, takže nevadí, ani keď budete mať plné ruky alebo občas na zatváranie jednoducho zabudnete. Nemusíte mať ani strach, že nebude ladiť s rámom vašich dverí alebo okien: farebné prevedenie rámu siete si môžete vybrať podľa vzorkovníka RAL, v imitácii dreva alebo renolitu. S nástupom jesene sieť pohodlne a jednoducho demontujete.

V máji je ale predčasné myslieť na jeseň, keď sme ešte len na začiatku vonkajšej sezóny. Veríme, že až teploty ešte trochu vystúpia, nebudete potrebovať žiadny návod na to, ako na záhrade tráviť voľný čas. Medzitým ale môžete popremýšľať, či vám na terase alebo záhrade nejaký dôležitý prvok nechýba. Jednoducho je predovšetkým miesto pre vonkajšie varenie, či už jednoduché ohnisko na opekanie špekáčikov, plne vybavená vonkajšia kuchyňa, alebo čokoľvek medzi tým.

Pokiaľ plánujete na záhrade pravidelne jesť alebo dokonca pripravovať jedlo, využijete pracovnú plochu aj úložný priestor pre riad. Výborne sa na tento účel hodia spodné skrinky z vyradenej kuchynskej linky – či vám po rekonštrukcii neostala vlastná, opýtajte sa po známych alebo skúste nájsť na internete starú linku za odvoz.

Už ste počuli napríklad o našej novej pergole ARTOSI?

Kľúčové je mať na záhrade dostatok miesta na posedenie pre seba i prípadných hostí. Záhradný nábytok si kupujeme obvykle ako prvý, zvážili ste ale aj hojdačku? Mierny hojdavý pohyb upokojuje, ako dobre vedia mamičky malých detí, a na záhradnej hojdačke si príjemne oddýchnete v páre aj sami s knižkou.

Pokiaľ nechcete stavať bazén alebo vírivku, v horúcich dňoch po opaľovaní vás osvieži vonkajšia sprcha. Na väčšom pozemku vytvoríte zaujímavý krajinný prvok stavbou záhradného jazierka. Hotové jazierko bude príjemné na pohľad a zároveň poskytne útočisko vodnému hmyzu, žabám a ďalším živočíchom.

Doma síce hmyz nechceme, pre prírodnú rozmanitosť alebo opeľovanie rastlín je ale nevyhnutný. Skúste do vzdialenejšieho kúta pozemku umiestniť hmyzí hotel - bude z neho aj zaujímavá atrakcia pre deti. Namiesto krátko zostrihaného trávnika zasajte aspoň úzky pás semienok lúčnych kvetov; pomôže včelám a záhradu oživí.

Ako zabaviť deti na záhrade?

Záhrada býva eldorádo hlavne pre deti - a tiež máme na výber medzi nespočetným množstvom herných prvkov, ktoré sa na ňu dajú umiestniť. Pre batoľatá je jasnou voľbou pieskovisko alebo detská hojdačka, väčšie deti budú nadšené z rôznych preliezačiek alebo dokonca zo stromového domčeka; v takom prípade o nich najskôr nebudete počuť celé dni.

Teraz už zostáva len nasťahovať sa na leto na záhradu a zvyšok domu nechať vetrať bez hrozby hmyzej invázie!

Čím si spríjemniť leto v obytnej záhrade?

  • Vysaďte ovocné kríky. Egreše, maliny alebo ríbezle nevyžadujú veľkú údržbu a v sezóne si s minimálnou námahou môžete počas chvíľky natrhať zdravú desiatu.
  • Prispôsobte si záhradu na varenie. Gril je takmer povinnosťou, ale zvážiť môžete aj udiareň, otvorené ohnisko alebo pec.
  • Natiahnite medzi stromami alebo do stojana hojdaciu sieť! V prípade, že nemáte dostatok priestoru, poslúži aspoň naklápacie lehátko.
  • Vírivka alebo vírivá vaňa osvieži v horúcich dňoch a zahreje v tých chladnejších.
  • Nezabudnite na správne osvetlenie: okrem nástenných svietidiel na fasáde domu môžete skombinovať sviečky, svetelné reťaze a vodeodolné vonkajšie LED lampy.
Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
868 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
868 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.