Hľadať
Sezónne témy
29. októbra 2023

Oslávte deň čokolády

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
586 prečítanie
Oslávte deň čokolády
Kto by nemal rád čokoládu? Praví čokoholici vedia, pri akej teplote ju skladovať, pri akej konzumovať a prečo by rozhodne nemala prísť na priame slnko.

Horká, mliečna, biela a Ruby

V detstve sme poznali horkú a mliečnu, neskôr objavili aj bielu. Existuje ale ešte štvrtý typ, ktorý sa vyrába z kakaových bôbov odrody Ruby tajným postupom, ktorého súčasťou je napríklad aj kyselina citrónová. Výsledná čokoláda je nezameniteľne ružová a chutí nezameniteľne ako klasická čokoláda s ovocnými a vanilkovými tónmi navyše.

  • Svetový deň čokolády – 7. júla
  • Medzinárodný deň čokolády – 13. septembra
  • Deň čokolády – 28. októbra
  • Deň čokoládových cukroviniek – 28. decembra

Skladujte v chlade a suchu, ale nie v chladničke

Uchovávanie čokolády je samo o sebe trochu alchýmia. Pokiaľ bude v príliš horúcom prostredí, bude sa roztekať. V prípade kontaktu so vzduchom a slnečným svetlom navyše dochádza k oxidácii. Prílišný chlad a vlhkosť alebo časté striedanie teplôt ale zase vedie ku kondenzácii a takzvanému výkvetu. Čokoláda tak rozhodne nepatrí do chladničky, jednak kvôli prílišnému chladu a vlhkosti, ale aj preto, že veľmi ľahko prijíma okolité pachy. Ideálna teplota je medzi 12 a 20 stupňami, v suchu a stálej teplote, oddelene od silne aromatických jedál alebo látok. A pozor, ani v ideálnych podmienkach nevydrží naveky. Radšej by ste jej konzumáciu nemali odďaľovať dlhšie ako rok.

Ideálnym priestorom je teda dobre tienená a nie príliš teplá špajza alebo špajzová skriňa. Ak máte kuchyňu alebo špajzu s oknami na juh, pomôže ich od tepla odizolovať napríklad vonkajšia žalúzia. V špajze s oknami na sever vám stačí pokojne aj klasické hliníkové horizontálne žalúzie alebo jednoduchá látková roleta.

Kde a ako si čokoládu najlepšie vychutnáte

Zabudnite na potajomky ulamované štvorčeky čokolády na varenie. Je lepšie si raz za čas dopriať kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, najlepšie zo špecializovanej remeselnej čokoládovne alebo od majstra čokolatiéra, a tú si potom v pokoji a v dobrej spoločnosti vychutnať. Aj keď sa dni už krátia, stále je pekne a Deň čokolády tak môžete osláviť pokojne na záhrade, napríklad s priateľmi pod pergolou degustáciou rôznych príchutí výberovej kakaovej pochúťky.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
13. mája 2025

Ako vybrať vonkajšie žalúzie

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
586 prečítanie
Ako vybrať vonkajšie žalúzie
Vonkajšie žalúzie predstavujú jeden z najúčinnejších spôsobov, ako regulovať teplotu a svetlo v interiéri, zvýšiť komfort bývania a zároveň prispieť k energetickým úsporám. Pri výbere vhodného typu žalúzií je dôležité zohľadniť niekoľko kľúčových faktorov, aby riešenie dokonale zodpovedalo potrebám objektu aj očakávaniam užívateľa.
Sezónne témy
12. mája 2025

Čomu sa môžeme len zasmiať? Najčastejšie mýty o žalúziách

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
586 prečítanie
Čomu sa môžeme len zasmiať? Najčastejšie mýty o žalúziách
Prvý apríl je oddávna deň zasvätený špásom. Poďme si tentokrát urobiť srandu trochu netradičnú: zasmiať sa niektorým ohováraniam, polopravdám a omylom, ktorým ľudia veria v spojitosti so žalúziami. Keď ich odhalíme, nielen že sa môžeme zabaviť, ale zároveň nám nebudú brániť vo výbere správneho tienenia. Takže ako je to naozaj?