Hľadať
Sezónne témy
29. októbra 2023

Oslávte deň čokolády

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
197 prečítanie
Oslávte deň čokolády
Kto by nemal rád čokoládu? Praví čokoholici vedia, pri akej teplote ju skladovať, pri akej konzumovať a prečo by rozhodne nemala prísť na priame slnko.

Horká, mliečna, biela a Ruby

V detstve sme poznali horkú a mliečnu, neskôr objavili aj bielu. Existuje ale ešte štvrtý typ, ktorý sa vyrába z kakaových bôbov odrody Ruby tajným postupom, ktorého súčasťou je napríklad aj kyselina citrónová. Výsledná čokoláda je nezameniteľne ružová a chutí nezameniteľne ako klasická čokoláda s ovocnými a vanilkovými tónmi navyše.

  • Svetový deň čokolády – 7. júla
  • Medzinárodný deň čokolády – 13. septembra
  • Deň čokolády – 28. októbra
  • Deň čokoládových cukroviniek – 28. decembra

Skladujte v chlade a suchu, ale nie v chladničke

Uchovávanie čokolády je samo o sebe trochu alchýmia. Pokiaľ bude v príliš horúcom prostredí, bude sa roztekať. V prípade kontaktu so vzduchom a slnečným svetlom navyše dochádza k oxidácii. Prílišný chlad a vlhkosť alebo časté striedanie teplôt ale zase vedie ku kondenzácii a takzvanému výkvetu. Čokoláda tak rozhodne nepatrí do chladničky, jednak kvôli prílišnému chladu a vlhkosti, ale aj preto, že veľmi ľahko prijíma okolité pachy. Ideálna teplota je medzi 12 a 20 stupňami, v suchu a stálej teplote, oddelene od silne aromatických jedál alebo látok. A pozor, ani v ideálnych podmienkach nevydrží naveky. Radšej by ste jej konzumáciu nemali odďaľovať dlhšie ako rok.

Ideálnym priestorom je teda dobre tienená a nie príliš teplá špajza alebo špajzová skriňa. Ak máte kuchyňu alebo špajzu s oknami na juh, pomôže ich od tepla odizolovať napríklad vonkajšia žalúzia. V špajze s oknami na sever vám stačí pokojne aj klasické hliníkové horizontálne žalúzie alebo jednoduchá látková roleta.

Kde a ako si čokoládu najlepšie vychutnáte

Zabudnite na potajomky ulamované štvorčeky čokolády na varenie. Je lepšie si raz za čas dopriať kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, najlepšie zo špecializovanej remeselnej čokoládovne alebo od majstra čokolatiéra, a tú si potom v pokoji a v dobrej spoločnosti vychutnať. Aj keď sa dni už krátia, stále je pekne a Deň čokolády tak môžete osláviť pokojne na záhrade, napríklad s priateľmi pod pergolou degustáciou rôznych príchutí výberovej kakaovej pochúťky.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
197 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
197 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.