Hľadať
Urob si sám

Miestnosť na hranie: jednoduché oddelenie herne pre deti

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
604 prečítanie
Miestnosť na hranie: jednoduché oddelenie herne pre deti
Detské hračky po celom byte. Alebo prekážajúce pokojnému spánku a učeniu. Detská herňa alebo oddelený hrací kút prinášajú výhody všetkým členom rodiny. Ako ich začleniť do bytu, kde nie je priestoru nazvyš?

Samostatná herňa

Pokiaľ máte miestnosť navyše, máte vyhrané. Na herňu nie sú také veľké nároky ako na pravú detskú izbu – pokojne ju môžete zriadiť z pivnice, pôdy alebo komory. Nemusí ísť tak dobre vyvetrať, ako miestnosť, v ktorej sa spí, ani nemusí mať také dobré osvetlenie ako pracovný kút.

Ako herňa môže dočasne slúžiť aj izba, ktorú neskôr prerobíte na spálňu. Keď sú súrodenci vekovo blízko pri sebe, budú pravdepodobne do nejakého veku chcieť spať v rovnakej izbe. Jednu detskú izbu tak vyhradíte na spanie a z druhej bude herňa. Až deti začnú dorastať do puberty, herňa stratí význam a naopak posilní dôraz na súkromie. Herňa sa potom vypratá a zariadi ako bežná študentská izba.

Hrací kút v obývačke

Herná oblasť v obývacej izbe má pre deti tú výhodu, že majú rodičia na dosah, a pre rodičov naopak, že majú deti pod kontrolou. Nevýhodou je množstvo hračiek v obývačke. Aj „herňa v obývačke“ sa ale dá aspoň vizuálne oddeliť, podobne, ako oddeľujeme pracovný kút alebo inú funkčnú zónu. Do obývačky sa obvykle najlepšie hodí rozdelenie japonskou stenou. Farebné ladenie aj vzor látky môžete prispôsobiť ostatným textíliám, alebo naopak celú izbu ozvláštniť a osviežiť neobvyklou farbou. Hracia oblasť oddelená pomocou vertikálnych žalúzií má tú výhodu, že nemusí mať pravouhlý tvar – vertikálne žalúzie sa môžu zhrňovať pokojne do oblúka.

Poznáte všetky spôsoby rozdelenia miestnosti?

Hrací kút v detskej izbe

Hernú oblasť v detskej izbe je najjednoduchšie oddeliť pomocou nábytku, napríklad knižnice. Aj v izbičke ale môže byť hrací kút oddelený japonskými roletami, zhrňovacími dverami, prípadne ako dočasné riešenie aspoň zástenou alebo paravánom. Je dobré mať na pamäti, že deti rýchlo rastú. Preto pri stavebno a finančne náročnejších riešeniach uvažujte, aké využitie bude mať oddelený kútik do budúcnosti – napríklad ako pokojný kútik na cvičenie.

Máme aj tienenie do detskej izby.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
604 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
604 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.