Hľadať
Sezónne témy
7. decembra 2023

Ideálne tepelné podmienky v interiéri pomôžu udržať screenové rolety

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
103 prečítanie
Ideálne tepelné podmienky v interiéri pomôžu udržať screenové rolety
Ako ušetriť za kúrenie alebo za prevádzku klimatizácie? Tieto otázky rieši snáď každý z nás, a nie je divu: nutnosť zvýšiť teplotu na termostate o jeden stupeň nás môže stáť na vykurovaní aj niekoľko tisíc korún za vykurovaciu sezónu! Pritom existuje pomocník, ktorý zníži tepelné straty v zime, zabraňuje prehrievaniu bytu v lete a ešte dobre vyzerá: screenové rolety.

Akú máte doma teplotu?

Aká je ideálna izbová teplota na prácu a aká na odpočinok? Normovaná, tzv. výpočtová teplota v obývaných miestnostiach je vyhláškou č. 194/2007 Zb. stanovená na 20 °C. Tým sa ale v praxi nemusíme riadiť - každá miestnosť a účel, na ktorý ju obvykle využívame, vyžaduje trochu iné nastavenie termostatu. Kde by sme mali mať najviac vykúrené a v akých miestnostiach je vhodné chladnejšie prostredie?

Zdravá teplota v dome: na akú teplotu vykurovať

Najteplejšie by malo byť v kúpeľni, aby sme sa nenachladili pri rýchlom prechode z teplej sprchy do chladnejšieho prostredia. Najmenej je naopak potrebné kúriť na chodbách a tiež v spálni - pre dobrý spánok je vhodné nastaviť termostat medzi 16 a 19 °C. Kuchyňa sa zasa prirodzene vyhreje teplom z pečenia a varenia, jej stála teplota tak tiež môže byť nižšia.

Na koľko stupňov vykurovať jednotlivé miestnosti?

  • Kúpeľňa: 22–24 °C
  • Obývacia a detská izba: 20–22 °C
  • Spálňa, kuchyňa a chodba: 17–19 °C
  • Neobývané miestnosti: 15–17 °C

Ideálna teplota na spanie pre novorodencov, dojčatá a staršie deti

V akých teplotách by mali spať deti a bábätká? Predovšetkým u malých detí máme tendenciu panikáriť, keď nahmatneme studené ručičky alebo nožičky. Ani deťom by sme ale nemali na spanie prekurovať, prehrievanie je pre bábätká horšie ako mierne otužovanie. Optimálna teplota pre nočný spánok je 18–20 °C (cez deň je možné deti ukladať aj v teplejšom prostredí), môže sa ale stať, že aj 18 °C bude na vaše dieťa príliš: skúste stlmiť termostat až na 16 °C, bude sa mu lepšie dýchať a spať. Pokiaľ sa odkopáva, oblečte mu teplejší overal alebo pyžamo, prípadne pridajte aj spacie ponožky. 

Tipy, ako ušetriť za vykurovanie

  •  vetrajte rýchlo a intenzívne, tj. naplno otvorte okná na päť, maximálne desať minút, aby sa vymenil vzduch, ale nestačili prechladnúť steny
  • skontrolujte si, či vám dobre tesnia okná a dvere, ako sme písali v minulom článku
  • až 5 % výdavkov za vykurovanie ušetrí silný koberec, ktorý izoluje chlad od podlahy a zároveň zvyšuje pocitovú teplotu (vďaka teplému materiálu pod nohami je vám teplejšie, aj keď teplota vzduchu zostáva nižšia)
  • skúste na stenu za vykurovacími telesami nalepiť reflexnú fóliu, ktorá bude odrážať teplo späť do miestnosti
  • pravidelne odvzdušňujte radiátory
  • pri odchode z domu kúrenie úplne nevypínajte (na opätovné vyhriatie sa potom spotrebuje príliš energie), ale stlmte ho na 16–18 °C

Úspora energie so screenovými roletami

Screenové rolety neslúžia len na tienenie slnečných lúčov počas leta – bránia prúdeniu chladného vzduchu k oknám, obmedzujú vyžarovanie tepla von a tiež odrážajú uniknuté teplo späť do okna. Izolačné vlastnosti okenného dvojskla zlepší screenová roleta na úroveň trojskla. O screenových roletách ISOTRA sme písali tu.

Okrem výborných izolačných vlastností v zime aj v lete patrí medzi ich výhody aj moderný a elegantný vzhľad, čiastočná svetelná priepustnosť a obmedzenie tepelnej straty. Screenové látky umožňujú výhľad z okien von a pritom chránia súkromie, pretože obmedzujú pohľad do okien z ulice. Rolety sú odolné proti poveternostným vplyvom a poskytnú vám ako celoročný tepelný komfort, tak aj úsporu za vykurovanie - hodí sa aj ako doplnok pasívnych domov.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
103 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
103 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.