Hľadať
Dom a záhrada

Predokenné vonkajšie žalúzie: termoregulácia, ochrana súkromia a úspora energie

Ing. Kateřina Jelenová
2 min.
801 prečítanie
Predokenné vonkajšie žalúzie: termoregulácia, ochrana súkromia a úspora energie
Štýlové vonkajšie tienenie, ktoré spája súkromie, bezpečnosť a ideálne množstvo prenikajúceho svetla. Vonkajšie žalúzie zažívajú zaslúžený rozkvet.

Perfektná regulácia osvetlenia

Rovnako ako vnútorné žalúzie, aj tie vonkajšie dokážu naklápaním regulovať množstvo prichádzajúceho svetla. Vnútri teda máte toľko svetla, koľko potrebujete, a zároveň súkromie brániace zvedavým pohľadom zvonku. Keď svetlá ubúda, môžete žalúzie vytiahnuť úplne.

Štýlový doplnok exteriéru

Vonkajšie žalúzie nie sú len prostriedkom tienenia, pôsobia aj ako estetický doplnok fasády domu. Celkovému vzhľadu exteriéru môžete žalúzie prispôsobiť ako farbou, tak aj tvarom lamiel. Tie môžu byť do tvaru písmena C, S alebo Z – posledné dva druhy potom do seba úplne zapadnú a v prípade potreby zatemnia interiér pre nerušený spánok.

Najpredávanejšie tvary lamiel sú C a Z.

Ktorý tvar lamiel vybrať?

Jednoduché, mierne prehnuté lamely v tvare písmena C, Isotra model Cetta, umožňujú menší nábal a vyhovujú väčšine exteriérov. Nezatemní však stopercentne a vo vetre môžu konce lamiel cinkať o seba.

Robustná Zetta v tvare písmena Z ponúkne dokonalé zatemnenie a jednoliatu plochu po zaklopení žalúzií. Jej výrazný vzhľad ale nemusí vyhovovať každému domu.

Jemný a ladný model Setta spája výhody oboch: zapadnutie lamiel do seba a páčivé, hladké tvary.

Termoregulácia a úspora energie

Zatiahnuté žalúzie pomáhajú odrážať teplo a udržať ho tam, kde je to práve vhodné: v zime vo vnútri domu, v lete vonku. Šetrí tak nemalé peniaze za vykurovanie alebo klimatizáciu. Okrem toho prinášajú aj zvukovú izoláciu a lepšie vás tak odtieni od nevítaných zvukov zvonku. Viac o úsporných aj bezpečnostných funkciách vonkajších žalúzií sme písali v tomto článku.

Bezpečnosť predovšetkým

Predokenné žalúzie pôsobia aj ako bezpečnostný prvok: zlodejom sa nechce prekonávať ďalšie prekážky pred oknom alebo dverami, zvyšuje to riziko, že si ich počínanie niekto všimne. Ak máte záujem o skutočne bezpečnú žalúziu, zvoľte variant Titan, ktorý vylučuje neoprávnenú manipuláciu zvonku a možnosť preniknutia do objektu.

Bezpečnostná žalúzia Emergency potom garantuje okamžité vytiahnutie žalúzií nezávislé na elektrickej energii v prípade povodne, požiaru alebo iného nečakaného nebezpečenstva. Vďaka tejto funkcii nikto nezostane uväznený vo vnútri domu, keď sa niečo stane.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
801 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
801 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.