Hľadať
Sezónne témy

Otužovanie pod pergolou

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
2 min.
989 prečítanie
Otužovanie pod pergolou
Patrí medzi vaše predsavzatia do nového roka aj zdravší životný štýl? Skúste otužovanie - a ak máte záhradu alebo terasu, vytvorte si rovno vlastný otužovací kútik.

Kúpacie jazierko alebo kaďa

Pravoverní otužilci nedajú dopustiť na dostatočne priestornú kaďu alebo iný priestor naplnený vodou. Kúpacie záhradné jazierko má využitie aj po zvyšok roka a lepšie sa udržuje nezamrznuté.

Ako začať s otužovaním?

  • pri vonkajšom kúpaní je najlepšie začať už v lete a postupne sa prispôsobovať znižujúcim sa teplotám
  • začíname len vtedy, keď sme zdraví a v pohode
  • dôležitá je pravidelnosť: nájdite si čas aspoň raz, maximálne však trikrát týždenne (ľadovú sprchu si ale môžete dávať denne)
  • pokiaľ nemáme tréning z leta a jesene, pripravujeme sa na ponor do ľadovej vody najprv otieraním končatín vlhkými žinkami a predlžujúcimi sa studenými sprchami
  • pred ponorom a po ponore si zacvičíme

Zdravotné účinky otužovania sú nesporné. Otužovanie podporuje imunitu, pomáha spaľovaniu tuku a zmierňuje prejavy alergií. Jeho zástancovia vyzdvihujú aj pozitívny vplyv na psychickú pohodu.

V zasneženej záhrade sa dá otužovať aj prostredníctvom krátkeho poleženia alebo bosej chôdze v čerstvom snehu.

Domáce kúpele pod pergolou

Keď si práve netrúfate na otužovanie celého tela, doprajte si aspoň kúpele nôh: naplňte dve primerane veľké nádoby horúcou a studenou vodou a striedavo v nich prešľapujte – dve minúty v teplej vode, minútu v studenej. Dno sa dá tiež vyložiť okruhliakmi, ktoré lepšie prekrvia nohy.

Pod záhradnou pergolou si tak môžete vybudovať domáce zimné kúpele: buď dve nádoby na vyššie popísaný Kneippov kúpeľ nôh, alebo veľkú kaďu na otužovanie celého tela.

Na záhrade môžete mať aj zdravotný bazénik, ktorý môže nadväzovať na záhradné jazierko

Sauna na záhrade

Chcete si okrem zdravého ochladenia dopriať ešte zdravšie striedanie teplôt? Zaobstarajte si na záhradu saunu. Existujú dva typy: klasická fínska vykurovaná pec a infrasauna, ktorá používa infražiariče. Ochladzovanie sa však vykonáva iba po saunovaní v klasickej saune.

Pokiaľ plánujete stavbu sauny, najskôr sa rozhodnite medzi vonkajšou saunou a saunovým domčekom. Vonkajšia sauna je v podstate len lepšie izolovaná interiérová sauna, zatiaľ čo saunový domček je komplexná drevostavba, ktorá umožňuje do konštrukcie zahrnúť aj ďalšie miestnosti, napríklad priestor na vírivku. Vonkajšiu ochladzovaciu kaď alebo vaňu (ktorá k saunovaniu neodmysliteľne patrí) môžete využiť aj na otužovanie. Alebo naopak.

Či už si vyberiete saunu, otužovanie alebo oboje, prajeme vám šťastný, úspešný a zdravý vstup do nového roka.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
989 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
989 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.