Hľadať
Dom a záhrada
17. júna 2022

Päť podôb využitia pergoly

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
972 prečítanie
Päť podôb využitia pergoly
Pergola nemusí znamenať len obytnú terasu alebo prístrešok chrániaci auto pred snehom. Zistite, ako môže vyzerať pergola a na čo ju využiť na rôznych miestach záhrady.

Posedenie pri dome a vonkajšia obytná miestnosť

Tradičné využitie pergoly je posedenie pri dome, ideálne tak, aby do priestoru pod pergolou viedli dvere alebo francúzske okno. Pergola susediaca s domom vlastne vytvorí ďalšiu miestnosť, ktorá je v prípade využitia bioklimatickej pergoly využiteľná prakticky po celý rok. Sklápacie lamely odtieni dážď, sneh aj nepríjemne páliace slnko, a pokiaľ pridáte do pergoly ešte rolety alebo vykurovanie, môžete si svoju popoludňajšiu kávu vychutnať vonku aj na jar, na jeseň alebo v zime.

TIP: Otužovanie pod pergolou

Domček na hranie

Venovať pergolu deťom? A prečo vlastne nie? Kým vyrastú, trvá to iba pár rokov. Urobte im radosť a nasťahujte do pergoly kuchynku, hojdačky a ďalšie herné prvky. Môžete si tam napokon zriadiť aj vlastnú letnú kuchyňu a variť bok po boku.

Letná kuchyňa a priestor pre párty

Rozhodne najvďačnejšie využitie pergoly: minimálne cez leto presťahujte varenie von. Pod pergolou môže byť celá letná kuchyňa (napríklad z vyradených skriniek starej kuchynskej linky), dá sa tam pripravovať studené občerstvenie, ale aj grilovať. A vaše záhradné party pod pergolou sa čoskoro stanú vyhlásenými!

Prístrešok pre auto

Nemusíte riešiť stavebné povolenie pre garáž a pritom sa vyhnete zimnému ometaniu auta alebo jeho poškodeniu krúpami. Pergola ako prístrešok pre auto je navyše vzdušnejšia ako klasická garáž a zmestia sa pod ňu aj bicykle, ďalšie športové vybavenie alebo napríklad záhradné náčinie.

Ostrovček uprostred záhrady

Pergola nemusí stáť vždy v priamom susedstve domu. Variant so štyrmi stojkami môže tvoriť prirodzené centrum záhrady. Zvlášť v prípade, že je záhrada rozľahlá a zarastená, zaručuje samostatne stojaca pergola oázu pokoja a odpočinku. Alternatívne môžete pergolu využiť aj ako krytý prechod od domu k bazénu.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
972 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
972 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.