Hľadať
Dom a záhrada

Opaľovanie na záhrade, balkóne alebo terase – ako sa opáliť zdravo a bezpečne

Ing. Kateřina Jelenová
2 min
1158 prečítanie
Opaľovanie na záhrade, balkóne alebo terase – ako sa opáliť zdravo a bezpečne
Využívate balkón, terasu alebo záhradu na opaľovanie? Naučte sa opaľovať bez zbytočných rizík, zdravo a pozvoľna.

V tieni sa neopálite? Spoznajte mýty o opaľovaní

Medzi ľuďmi koluje mnoho mýtov a skreslených informácií o opaľovaní. Napríklad, že pri použití krému s vysokým ochranným faktorom sa neopálite. Naopak: opálite sa síce pomalšie, ale zdravšie a s nižším rizikom spálenia. Z podobného súdka je tvrdenie, že obedňajšie slniečko opaľuje najlepšie. Cez poludnie, presnejšie povedané medzi jedenástou a treťou hodinou, by ste ideálne na priame slnko vôbec nemali chodiť. Zostaňte v tieni pergoly alebo balkónovej markízy. Nemajte strach, úplne bledí nezostanete – tieň síce pôsobí ako ochranný faktor, ale nezastaví všetky slnečné lúče, podobne ako oblečenie. Slnko sa k nám navyše vonku odráža aj z okolitých plôch.

Opaľovací krém začne pôsobiť až za 15–20 minút po nanesení. Namažte sa vždy s predstihom.

Nespoliehajte sa ani na zatiahnutú oblohu: UV lúče prechádzajú aj cez mraky, aj keď v obmedzenom množstve. Oblačnosť sa navyše môže každú chvíľu nepozorovane roztrhať a hrozí riziko spálenia. A pozor: keď už sa namažete, hoci krémom s vysokým ochranným faktorom, nespoliehajte sa na to, že vás ochráni celý deň. Náter by ste mali obnovovať každé dve hodiny alebo po mechanickom zotretí, napríklad po osušení uterákom po vykúpaní.

Nezabúdajte namazať často zabúdané miesta, ako ušnice, výstrih, členky a predpriehlavky, prípadne aj chodidlá v prípade, že sa opaľujete poležiačky na bruchu. Spáleniny podobných miest sú veľmi nepríjemné - a ako všetky spáleniny navyše zvyšujú riziko neskoršieho vzniku rakoviny kože.

Súkromie na záhrade

Medzi výhody vlastnej záhrady pri opaľovaní patrí súkromie – pokiaľ máte nepriehľadný, prípadne živý plot alebo kútik záhrady obohnaný stromami, kam nikto nedohliadne, môžete sa opaľovať pokojne aj bez plaviek. A aj keď je najjednoduchšie rozložiť si na trávnik deku, oveľa väčšie pohodlie si užijete na záhradnom ležadle. Výborne poslúži na opaľovanie, ale aj čítanie, poludňajší spánok (pozor, v tom prípade ho nezabudnite postaviť do tieňa) alebo vychutnávanie popoludňajšej kávy. Prečítajte si, ako na výber záhradného nábytku.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1158 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1158 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.