Hľadať
Dom a záhrada
4. januára 2024

Ako zatieniť detskú izbu: žalúzie, alebo rolety?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
104 prečítanie
Ako zatieniť detskú izbu: žalúzie, alebo rolety?
Výber tienenia do detskej izby na prvý pohľad nevyzerá ako nič zložité, čoskoro si ale uvedomíme, že by malo spĺňať niekoľko dôležitých požiadaviek: dôkladné zatemnenie, odolnosť proti možnému nešetrnému zaobchádzaniu alebo jednoduchosť ovládania malými obyvateľmi izbičky. Aká tieniaca technika splní všetky nároky?

Látkové rolety: pestré farby a jednoduchá údržba

Medzi výhody látkových roliet patrí ľahká údržba – usadzuje sa na nich menej prachu ako v klasických závesoch alebo na horizontálnych žalúziách. Druhou charakteristikou, ktorá z nich robí vhodných kandidátov na zatienenie detskej izby, je široký výber látok v pestrých farbách alebo s veselou potlačou. Kvalitu zatemnenia je možné zvýšiť použitím špeciálnych zatemňujúcich látok, prípadne voľbou rolety s postrannými vodiacimi lištami, ktoré bránia prieniku svetla na krajoch. Predovšetkým v prvých rokoch života dieťaťa príde vhod aj tiché sťahovanie pomocou retiazky. Slabým miestom interiérových roliet je potom práve ovládacia retiazka, ktorá nemusí vydržať detské skúmanie.

Bezpečnosť detí podľa STN EN 13120.

Pre alergické deti, ktoré potrebujú čo najmenej prašné prostredie, sú k dispozícii špeciálne látky s obsahom skleného vlákna.

Vonkajšie rolety: mimo dosahu všetečných prstíkov

Predokenné rolety poskytnú naozaj dokonalé zatemnenie a ich inštalácia z vonkajšej strany okna výrazne znižuje možnosť poškodenia skúmavými detskými nájazdmi. Ich výhodou je aj vysoká úroveň hlukovej izolácie, takže spáča nebude rušiť hluk z ulice. V prípade ovládania pomocou nástenného vypínača deti dokážu vonkajšie rolety sťahovať a vyťahovať už od pomerne útleho veku. Je ale nutné zmieriť sa s určitým hlukom z navíjacieho mechanizmu.

Pokiaľ si nevyberiete z interiérových ani predokenných roliet, existuje ešte „niečo medzi“: screenové rolety do interiéru, ktoré sú dostupné buď s ovládaním motorom, alebo štandardnou kľukou s okom.

Žalúzie a plisse radšej pre odrastenejšie deti

Výhodou klasických horizontálnych žalúzií je ich polohovateľnosť, inak sa ale do detskej izby práve nehodia – sú pomerne náchylné na poškodenie a ani na spanie nezatemnia príliš kvalitne. Pri žalúziách plisse odpadá možnosť poškodenia lamiel, hrozí však stále riziko pretrhnutia vodiacich laniek. Celistvá plocha látky môže navyše malých umelcov zvádzať k vlastnej výzdobe a obrázky vyvedené prostredníctvom nevyprateľných fixiek alebo temperových farieb už z plisse látok bezo zvyšku odstrániť nepôjdu. Pokiaľ ale o tento druh tienenia prejaví záujem napríklad väčší školák, nie je už dôvod váhať – plisse žalúzie poskytujú príjemne rozptýlené svetlo, ktoré umožní pohodlné písanie úloh a zároveň poskytne dospievajúcim deťom dostatok súkromia.

Bezpečnosť detí podľa STN EN 13120.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
104 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
104 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.