Hľadať
Sezónne témy
11. októbra 2023

Prázdniny a voľné dni počas sviatkov: ktoré roky sú najlepšie?

Ing. Aneta Paroulková
5 min.
170 prečítanie
Prázdniny a voľné dni počas sviatkov: ktoré roky sú najlepšie?
Skončili najdlhšie prázdniny, aké môžu školáci v Českej republike mať. Aké dlhé boli oproti štandardným a aký najvyšší počet voľných dní mimo víkendov môžeme u nás mať?

Najkratšie a najdlhšie prázdniny

Letné prázdniny sú v Českej republike štandardné a ich určovanie je jednoduché: od 1. júla do 31. augusta. To ale neznamená, že majú deti a študenti stredných škôl vždy voľno presne 62 dní. Vo väčšine rokov sa pridajú tri dni: keď začína júl v pondelok, končí august v sobotu, takže školáci dostanú okrem posledného júnového víkendu k dobru ešte prvú septembrovú nedeľu. A v prípade, že prvý júl pripadne na nedeľu, nejde sa do školy ešte celý prvý septembrový víkend.

Zvláštna situácia potom nastáva, keď je 30. júna v piatok, prípadne 1. septembra v pondelok. Takáto situácia totiž prináša „osirelé“ dni buď na začiatku, alebo naopak na konci školského roka – v prvom prípade by bol prvý školský deň v piatok, v druhom by sa rozdávalo vysvedčenie v pondelok. A veľká časť rodičov a študentov by pravdepodobne nechcela prerušovať prvý alebo posledný prázdninový týždeň kvôli jednému dňu. Preto sa pri organizácii školského roka MŠMT sirotám vyhýba a keby mal posledný deň školského roka pripadnúť na pondelok, končí škola už v piatok – a adekvátne sa postupuje aj na prvý školský deň v piatok. Takáto situácia nastala práve tento rok, v piatok ste tým pádom namiesto prvého dňa školy mohli usporiadať záhradné párty a užiť si ešte tri septembrové dni voľna navyše.

Študujúci na základných a stredných školách majú ale smolu, pokiaľ prázdniny začnú v stredu alebo vo štvrtok. Potom aj začiatok školy pripadne na všedný deň, iný ako piatok, a namiesto 65 ich čaká iba daných 62 voľných dní v kuse.

Najmenší a najväčší počet sviatkov mimo víkendov

Pripadá vám, že sú skoro všetky štátne sviatky cez víkend? Je to len zdanie: zákon č. 245/2000 Zb. o štátnych sviatkoch, o ostatných sviatkoch, o významných dňoch a o dňoch pracovného pokoja vymedzuje celkom 13 voľných dní. Tie sú rozvrhnuté tak, že vždy niektorý z nich pripadne na víkend, ale vždy minimálne 8 vyjde na všedné dni.

Zaujíma vás, ktorý je ten nešťastný rok, kedy si užijete len 8 voľných dní z 13? Stačí skontrolovať kalendár: ide vždy o neprestupný rok začínajúci sobotou. Zato v neprestupnom roku, ktorý začína pondelkom alebo štvrtkom, a v priestupnom roku začínajúcom stredou môžete oslavovať: tu „prepadnú“ len dva voľné dni a jedenásť sviatkov bude v dni nepracovné. Ide zároveň o maximálny počet voľných nepracovných dní. Najbežnejšia situácia je celkom desať voľných dní v roku.

Zoznam štátnych a ostatných sviatkov

Štátnych aj ostatných sviatkov je sedem, dohromady ide však len o 13 voľných dní, pretože prvý január figuruje v oboch zoznamoch. Výpočet nájdete tu:

Štátne sviatky

  • 1. januára – Deň obnovy samostatného českého štátu
  • 8. mája – Deň víťazstva
  • 5. júla – Deň slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda
  • 6. júla – Deň upálenia majstra Jána Husa
  • 28. septembra – Deň českej štátnosti
  • 28. októbra – Deň vzniku samostatného československého štátu
  • 17. novembra – Deň boja za slobodu a demokraciu a Medzinárodný deň študentstva

Pre zaujímavosť: jediný mesiac, v ktorom nie je v ČR nikdy ani jeden sviatočný deň, je február.

Ako osláviť štátne a ostatné sviatky

Okrem Vianoc a Veľkej noci si v Českej republike na slávenie sviatkov veľmi nepotrpíme a berieme ich skôr ako dodatočné víkendové dni – doháňame resty. Je to škoda. Kým je pekné počasie, pozvite priateľov pod pergolu, a keď bude sychravo, skúste náhradný program v obývačke. Na všetkých sviatkoch sa dá nájsť dôvod na oslavu!

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
170 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
170 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!