Hľadať
Dom a záhrada
17. októbra 2023

Ako postaviť dom?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
6 min.
420 prečítanie
Ako postaviť dom?
Túžite po vlastnom dome? Okrem výberu lokality a stavebného pozemku je najdôležitejšie sa rozmyslieť, aký druh stavby bude pre vás najvýhodnejší.

Klasické druhy stavieb

  • bežná murovaná stavba
  • drevostavba (rýchlejšia, ekologickejšia a lacnejšia, ale menej odolná živlom)

Lacné a ekologické alternatívne domy

  • z lisovaných balíkov slamy alebo slamených ekopanelov (výborná tepelná izolácia aj odolnosť proti škodcom a požiaru)
  • z nepálených tehál (ekologická výroba, tehly môžu „dýchať“, pohlcovať alebo uvoľňovať vzdušnú vlhkosť a akumulovať teplo)
  • z kusových hlinených váľkov, nepálenej hliny do debnenia alebo zmesi hliny a slamy (prirodzený materiál, vytvára príjemnú prirodzenú mikroklímu)
  • z konopného betónu alebo konopných tvárnic (pevnosť, dlhá životnosť, dobré izolačné schopnosti)
  • stavebnicovým systémom zostaveným z vyradených prepravných kontajnerov (využijete už vyrobenú vec, ktorá by sa v opačnom prípade musela draho a komplikovane likvidovať)

Pokiaľ máte pozemok a potrebujete aspoň provizórne rýchlo bývať, zvážte mobilheim. Ceny použitých mobilných domčekov začínajú mierne nad sto tisícmi, za 200–300 tisíc už sú k dispozícii trojizbové a väčšie domy umožňujúce celoročné obývanie.

Lacný dom svojpomocne

Ako postaviť dom bez peňazí či hypotéky? Úplne zadarmo samozrejme nebude nikdy, veľkú časť prostriedkov ale môžete ušetriť, pokiaľ:

  • máte k dispozícii pozemok určený na stavbu rodinného domu (pozor, aby v obci nebola stavebná uzávera!)
  • si čo najviac prác zariadite svojpomocne venujete čas nájdeniu najvýhodnejšej ponuky stavebného materiálu (ak ho máte kde skladovať, naplánujte si nákup mimo stavebnej sezóny – v zime je znateľne lacnejšia)
  • prípadných dodávateľov vyberáte v blízkom okolí, aby sa nepredražila doprava
  • nepreženiete veľkosť stavby – čím väčšia, tým drahšia na výstavbu aj prevádzku, takže realisticky zhodnoťte, koľko priestoru potrebujete
  • nebudete pod domčekom budovať pivnicu
  • zvážite, akú veľkú presklenú plochu musíte mať v miestnostiach – prístup denného svetla je samozrejme potrebný, príliš veľká plocha okien ale predražuje ako stavbu, tak náklady na zatienenie a izoláciu
  • dôkladne sa zamyslíte nad výberom materiálov – napríklad v podlahových krytinách sú obrovské cenové rozdiely, ktoré zďaleka neodrážajú rozdiely v kvalite (napríklad pálené škridle sú odolnejšie a ľahšie oproti tým betónovým, navyše môžu vydržať pokojne aj 80 rokov)
  • zvážite nákup tehál, strateného debnenia, strešnej krytiny, obkladových pások a iných materiálov mimo sezóny, kedy sú najdrahšie

Domy z alternatívnych materiálov, uvedených v tabuľke vyššie, je možné postaviť aj pod jeden milión korún, v niektorých prípadoch aj len za niekoľko sto tisíc, budete sa ale musieť priestorovo uskromniť a značnú časť prác si urobiť sami.

Pasívne domy a udržateľné stavanie

Aj pri stavbe domu máme možnosť urobiť niečo pre životné prostredie. Prírodné stavebné materiály, ako slama či nepálené tehly, vychádzajú nielen lacnejšie, ale sú aj šetrné k prírode. Pasívny dom vám vďaka rekuperácii tepla bude po celý čas prevádzky šetriť peniaze za drahé energie. Recyklované materiály môžete nájsť aj tam, kde by ste ich nehľadali – z recyklovanej gumy alebo PVC sa vyrábajú napríklad plastové podlahy. Do obývačky sa príliš nehodí, dobre môžu poslúžiť ale napríklad v garáži alebo technickej miestnosti.

Domy, kaviarne aj obchody z prepravných kontajnerov sa stávajú viac a viac obľúbenými. Tu treba myslieť na veľmi dobré zateplenie a celkovú izoláciu.

Niekoľko tipov pre ekologickú stavbu domu

  • na stavbu pasívnych domov je možné čerpať dotácie
  • pre tepelnú izoláciu môžete použiť ovčiu vlnu, recyklované penové sklo, konopné alebo ľanové rohože
  • pokiaľ sa rozhodnete dať si na strechu fotovoltaické panely, počítajte s návratnosťou investície až zhruba po 10 rokoch
  • aj pri vybavení máte možnosť siahnuť v prvom rade po ekologicky šetrne vyrobenom nábytku alebo zrenovovať bazárové kúsky

Vonkajšie žalúzie, alebo rolety?

Šetriť energiou vám pomôžu aj vonkajšie žalúzie alebo vonkajšie rolety. V lete vďaka nim nepreniká do miestností toľko tepla a umožňujú zaobísť sa bez klimatizácie, v zime naopak izolujú od chladu a môžu ušetriť až 30 % nákladov na vykurovanie. V tomto ohľade lepšie fungujú vonkajšie rolety, ktoré navyše dokážu naozaj nepriepustne odtieniť svetlo, fungujú aj ako hluková izolácia a bezpečnostný prvok proti preniknutiu neoprávnených osôb do objektu. Pri obytných miestnostiach smerujúcich na juh alebo západ sa najskôr budú lepšie hodiť vonkajšie žalúzie, ktoré umožňujú naklopením regulovať prístup svetla a pritom zachovávať súkromie.

Vonkajšia okenná žalúzia Zetta 90

Vedeli ste? Exteriérové žalúzie alebo rolety sú až trikrát účinnejšie ako akékoľvek interiérové tienenie! Navyše chránia povrch okien a obmedzujú ich rosenie.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
420 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
420 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!