Hľadať
Urob si sám

Renovácia obývacej izby s japonskými stenami

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
2 min.
1303 prečítanie
Renovácia obývacej izby s japonskými stenami
Uchvátili vás vzdušné, moderné japonské steny a premýšľate, ako ich najlepšie začleniť do vášho domova? Alebo potrebujete zmeniť dispozície obývacej izby a premýšľate, ako najlepšie na to? Zistite, ako pomocou japonských stien zrenovovať aj svoju obývačku!

Japonské žalúzie umožnia vytvoriť miestnosť v miestnosti

Posuvné látkové panely majú mnoho označení: japonské žalúzie, japonské rolety, japonské steny či japonské panely. Všetky výrazy ale znamenajú to isté: široké pruhy látky uchytené do stropu alebo do steny, ktoré umožňujú štýlové zatienenie miestnosti alebo jej rozdelenie na viac vizuálne oddelených priestorov. Pri rekonštrukcii alebo renovácii obývacej izby je určite dobré zvážiť ich využitie: okrem toho, že získate napríklad filmovú miestnosť alebo kútik na čítanie, pritiahne látková stena pozornosť predovšetkým ako dekorácia a izba tak dostane úplne iný štýl.

Tienenie do obývacej izby: zvážte aj plisse alebo screenové rolety

V našom článku o výbere tienenia do obývačky sme písali o najlepších voľbách, ktoré poskytnú súkromie, variabilitu a mäkké, rozptýlené svetlo. Okrem japonských roliet môžete preskúmať aj možnosti plisse alebo screenových roliet, predovšetkým v závislosti od štýlu, aký chcete obývacej izbe dať.

Pracovňa bez búrania alebo stavania

Pri lockdowne bolo mnoho z nás postavených pred nutnosť pracovať z domova. Aj keď sa už podobná situácia nemusí opakovať, stále je dobré byť na ňu pripravený, prípadne sa vyhnúť dochádzaniu aspoň na pár dní v týždni. Málokto má v dome alebo v byte miestnosť, ktorú by mohol prerobiť na pracovňu, ale vyčleniť pre ňu kútik s oknom v obývacej izbe už býva oveľa ľahšie realizovateľné. Aj keď japonské steny neumožnia takú dobrú zvukovú izoláciu ako dvere, už samotné optické oddelenie pomáha veľa a prispeje k lepšiemu oddeleniu pracovnej a odpočinkovej funkcie miestnosti.

Japonské panely namiesto paravánu

Na prelome 19. a 20. storočia býval v interiéroch obľúbený paraván. Oddeľoval priestor na obliekanie, umývanie alebo na spanie. V moderných bytoch môže ich funkciu zastávať japonská stena: patrí totiž medzi najefektívnejšie spôsoby prepaženia miestnosti. Či už ide o hrací kútik, domácu posilňovňu alebo miesto na šitie.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1303 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1303 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.