Hľadať
Sezónne témy

Ako bojovať s migrénou

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
620 prečítanie
Ako bojovať s migrénou
Kto pozná migrénu, vie, že to nie je len taká obyčajná bolesť hlavy. Sprevádza ju precitlivenosť na svetlá, zvuky i pachy, častým príznakom je aj nevoľnosť až zvracanie. Ako predchádzať jej záchvatom a čo robiť, keď už predsa len nejaký príde?

Migréna: kľúčovú úlohu hrajú dedičné dispozície a životospráva

Väčšina migrenikov v priebehu života vysleduje, aké spúšťače u nich obvykle bývajú príčinou záchvatu. Často to býva stres, zmena počasia, pokles hladiny cukru v krvi pri hladovaní alebo naopak niektoré dráždivé potraviny – obvykle ide o kakao, červené víno, orechy, zrejúce syry alebo výrazné korenie. Vplyv na prejavy migrény majú aj hormóny: obvykle sa záchvaty prvýkrát objavia v puberte, teda v hormonálne aktívnom období, a u žien po klimaktériu odznievajú. Niektoré ženy pozorujú migrény vo zvýšenej miere v tehotenstve, pre iné to je naopak jediné obdobie počas ich plodného veku, keď im záchvaty úplne prestali.

Aj keď je popoludňajší spánok obvykle prínosný, ľudia so sklonmi k migrénam by sa mu mali naopak vyhýbať. Jedným z rizikových faktorov je totiž aj prílišné množstvo spánku, najmä cez deň.

Prevencia migrény: pravidelný režim a prírodné doplnky stravy

Niekedy sa záchvat ohlási takzvanou aurou – najčastejšie sa jedná o neobvyklé zrakové vnemy, napríklad iskrenie, blikanie alebo rozostrenie časti zorného poľa. Bežnejšia je migréna bez aury, ale aj v takom prípade možno občas vysledovať prvotné varovné príznaky: môže ísť o nepokoj, napätie vo svaloch alebo neobvyklý pocit ospalosti.

Čo pomáha predísť záchvatom migrény?

  • pravidelný spánkový režim – ani príliš málo, ani príliš veľa spánku
  • pitný režim – minimálne 2 litre čistej vody denne
  • pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu
  • pravidelne, zdravo a pestro jesť
  • vyhýbať sa stresu
  • pozitívne myslenie a aktívny odpočinok
  • reflexná terapia (masáže, vodoliečba)

Migrénam pomáha predchádzať užívanie doplnkov stravy s obsahom horčíka, vitamínov skupiny B, omega-3 mastných kyselín alebo pupalkového oleja. Proti bolesti sa osvedčili tiež niektoré prírodné prostriedky, resp. bylinky. V boji s migrénou vám pomôže napríklad konope. Z byliniek sa ďalej odporúča margaréta rimbaba, archangelika lekárska či levanduľa (v podobe éterického oleja).

Záchvat migrény prežijete v dobre zatienenej miestnosti

Napriek všetkej snahe cítite, ako sa migréna rozbieha? Je dôležité včas nasadiť lieky – ideálne antimigreniká, ale v ľahších prípadoch môže zabrať kyselina salicylová (aspirín), paracetamol alebo nesteroidné protizápalové lieky ako ibuprofén či diclofenac. Vyskúšajte, či to nebude aj váš prípad. Potom už zostáva odobrať sa do vyvetranej, pokojnej a tmavej miestnosti (ideálne spálne) a pokúsiť sa zaspať, prípadne počkať, až záchvat odznie.

Úplnú tmu v spálni zaistíte prostredníctvom predokenných roliet – to sa hodí nielen na spamätanie sa z migrény, ale aj na každodenný kvalitný spánok. Pre ľahké zatiahnutie a rýchlu zmenu polohy zatienenia sú skvelé aj rolety deň a noc.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
620 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
620 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.