Hľadať
Urob si sám
14. augusta 2022

Životné zmeny: narodenie bábätka

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
741 prečítanie
Životné zmeny: narodenie bábätka
Keď má do domácnosti pribudnúť bábätko, budú potrebné najrôznejšie úpravy. Či už v rámci pohodlia, bezpečnosti alebo nových úložných priestorov.

Čo potrebuje bábätko

Zo začiatku nie je potrebné dieťaťu vyhradzovať jeho vlastnú izbu – pravdepodobne bude spať s rodičmi v spálni, alebo rovno v ich posteli. Bezpečná a zároveň pohodlná je detská postieľka prirazená k rodičovskej posteli: dieťa je mamičke na dosah, ale má vlastný priestor na spanie, kde nehrozí zaľahnutie a môže mať pod matracom monitor dychu. Na prvé týždne sa tiež obvykle dá požičať novorodenecká postieľka na pojazdnej konštrukcii.

Bude sa hodiť aj priestor na prebaľovanie bábätka. Prebaľovacia plocha by mala byť zhruba vo výške pása, presnejšie povedané 10 cm pod lakte. Prebaľovanie vo výške je oveľa pohodlnejšie a zdravšie pre chrbát, ako prebaľovať napríklad na posteli. Pokiaľ nemáte priestor na špeciálny kus nábytku, dá sa prebaľovací pult pripevniť na komodu a po skončení obdobia prebaľovania ho opäť odstrániť.

Priestor pre kočík

Rozmyslite si, kde budete nechávať kočík. Zvyčajná je predsieň alebo chodba, pokiaľ ale nemáte v byte miesto alebo napríklad bývate v dome bez výťahu, asi budete potrebovať nechávať kočík v kočikárni alebo na prízemí pod schodiskom.

Bezpečný byt prispôsobený batoliatkom

Keď deti povyrastú a začnú liezť a chodiť, je potrebné zabezpečiť byt. Neznamená to, že nikdy nesmú spadnúť alebo sa o niečo buchnúť, naopak. Mali by trénovať pohyb v prostredí, ktoré im umožní naučiť sa orientácii v priestore, ale kde im nebude hroziť vážne nebezpečenstvo. Preto určite byt prejdite, kým sa bábätko naučí samostatne pohybovať, a zistite, čo je potrebné zaistiť, prerobiť či schovať.

  • zakryte ostré rohy
  • zabezpečte elektrické zásuvky a káble
  • nainštalujte zábrany na schody, pokiaľ v dome máte voľne prístupné schodisko
  • dohliadnite, aby sa deti nedostali k oknám, ideálne ich zaistite poistkami
  • všetky horúce tekutiny stavajte čo najďalej od kraja stola alebo linky
  • nepoužívajte obrusy, ktoré nie sú pripevnené k stolu, a všímajte si aj ďalších látok alebo káblov, ktorými by na seba mohlo dieťa niečo strhnúť
  • nenechávajte nikde v dosahu drobné predmety, ktoré by dieťa mohlo prehltnúť alebo vdýchnuť (pozor predovšetkým na gombíkové batérie a malé magnety)
  • schovajte a dobre zabezpečte všetky chemikálie, lieky a jedovaté rastliny
  • pozor tiež na sklenené a keramické predmety, ktoré dieťa môže rozbiť a porezať sa o črepy
  • komody a skrine dôkladne pripevnite k stene
  • ďalšie tipy pre bezpečnosť detí v domácnosti nájdete v tomto článku

Ako zatieniť detskú izbu

Na spanie cez deň sa hodí tlmené, rozptýlené svetlo, ktoré poskytnú plisse žalúzie alebo interiérové ​​rolety. Buďte ale opatrní s retiazkami a vodiacimi lankami. Najlepšie je zamedziť dieťaťu prístup k oknu, aby tienenie nezničilo. Podobne je potrebné dávať pozor na voľne prístupné elektrické ovládače.

Zatiaľ čo cez deň je vhodné, aby deti vedeli spať aj pri svetle, v noci sa hodí dôkladnejšie zatemnenie. Na zabránenie prístupu skorého ranného svetla v lete a tiež na odtienenie vonkajšieho hluku sa hodia predokenné rolety. O najlepších voľbách na zatienenie detskej izby sme písali tu.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
741 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
741 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.