Hľadať
Urob si sám
4. marca 2024

Vyrobte si lietajúceho draka, ktorý naozaj lieta!

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
84 prečítanie
Vyrobte si lietajúceho draka, ktorý naozaj lieta!
Drak, na ktorého nepotrebujete nič špeciálne, a predsa vám bude lietať? Dnes si ukážeme ako na to. Budete potrebovať len niekoľko vecí, ktoré máte pravdepodobne doma.

Čo všetko vlastne potrebujete?

  • 3 drevené špajle
  • papier na pečenie
  • pevnú niť
  • ceruzku / pero
  • nožnice
  • nôž
  • lepidlo

Najprv si na špajliach označíme stred, ako môžete vidieť na obrázku nižšie. Klasické špajle majú dĺžku 30 cm. Vezmite ceruzku a na polovici urobte značku. Na tomto mieste špajle pevne omotajte niťou a to niekoľkokrát rovnomerne aj medzi jednotlivými špajľami. Mal by vzniknúť pravidelný osemuholník, kde bude vzdialenosť medzi koncami špajlí 15 cm.

Kúsok od koncov špajlí urobte nožom malý zárez. Ten vám zaručí, že pri spájaní niť neskĺzne po špajli. Niťou spojte po obvode všetky konce špajlí (stačí omotať) a zaviažte. Pre istotu na každý spoj kvapnite trochu lepidla. Teraz už máte hotový výsledný tvar draka!

Draka položte na papier na pečenie a urobte u koncov špajlí značky v smere nite cca 1,5 cm. Teraz ho dajte bokom a konce značiek spojte pravítkom. Výsledný obrys vystrihnite nožnicami. Draka vráťte na rovnaké miesto a prečnievajúce pruhy ohnite podľa nite a zlepte.

Teraz stačí už len vyviazať chvost z nite a mašličiek z papiera na pečenie!

Pokiaľ sa chystáte ísť s drakom naozaj lietať, treba ho správne vyviazať. Keď budete držať draka za šnúrku opretého o zem tak, aby všetky ostatné šnúry boli napnuté, mal by zvierať približne rovnaký uhol od zeme ako je na obrázku pod textom.

Pokiaľ sa vám dielo podarí, môžete nám poslať video ako si váš drak viedol vo vetre na náš Facebook!

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
84 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
84 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.