Hľadať
Sezónne témy
27. októbra 2022

Výlety pre babie leto: oddýchnite si v jesennej prírode

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
399 prečítanie
Výlety pre babie leto: oddýchnite si v jesennej prírode
27. septembra je Svetový deň turistiky. Či už ste zvyknutí chodiť na pešie výlety každý víkend, alebo sa do prírody vydáte len občas, vypravte sa koncom septembra na výlet s naším sprievodcom - máme tip pre každý kraj Českej republiky.

Turistika pomáha zlepšiť fyzičku aj psychický stav

Pravidelná chôdza je veľmi zdravá - posilňuje srdce, znižuje riziko cukrovky a zlepšuje spánok. Okrem toho pôsobí blahodarne aj na našu psychiku. Dlhá prechádzka odbúra stres, zlepšuje náladu a môžeme sa pri nej aj príjemne porozprávať. Telesný pohyb nás navyše zahreje.

Výlety po Čechách

Praha nie je len súhrn stavebných pamiatok. Aj v blízkosti centra nájdete parky a lesoparky, kde sa dá prechádzať aj niekoľko hodín. Naozajstnú turistiku si môžete dopriať napríklad v prírodnom parku Šárka-Lysolaje, ktorým vedie niekoľko turistických trás.

V Stredočeskom kraji nájdete nepreberné množstvo vychádzkových trás. Ak ste ju ešte neskúšali, navštívte prvú českú turistickú trasu zo Štěchovíc ku Svätojánskym prúdom. Vznikla už 11. mája 1889. Radi pri prechádzkach pozorujete zvieratá alebo rastliny? Zostaňte v hlavnom meste Plzeňského kraja a navštívte jeho zoologickú a botanickú záhradu. Určite toho nachodíte dosť a dosť.

V Juhočeskom kraji zamierte na Šumavu. Prostredie je tu krásne a ak sa rozhodnete ostať viac dní, vyberte si z pestrej ponuky ubytovania na Šumave. Môžete sa prejsť k prameňu Teplej Vltavy. Vedie k nemu pohodlná vyasfaltovaná cesta. Poďte sa vypraviť na sever, a kým ešte nemrzne, navštívte v Ústeckom kraji niektorý z vrcholov Českého stredohoria – najlepšie slávnu Milešovku. Výstup v zime a v čľapkanici je o dosť náročnejší.

Smerujete do Karlovarského kraja? Nevynechajte krátku prechádzku po rašelinisku Soos. Dvojkilometrovú trasu zvládnu aj netrénovaní turisti alebo mamičky s kočíkmi.

V Libereckom kraji lákajú opäť hlavne kopce. Koho baví neustále zmeny terénu, užije si okruh Hruboskalským skalným mestom – navyše s vyhliadkou na zámok Hrubá Skála.

Královohradecký kraj ponúka množstvo výstupov v Krkonošiach, Adršpašsko-teplických skalách i Orlických horách. Ale ak sa vám do hôr práve nechce, skúste prechádzku romantickým údolím Plakánek neďaleko hradu Kost.

V Pardubickom kraji na vás čaká turistický hit - 721 metrov dlhý visutý most v rezorte Dolná Morava. Budete takmer sto metrov nad údolím. Trúfnete si ho prejsť?

Kam na výstup na Morave

Z Dolnej Moravy je to do Olomouckého kraja len krôčik. Stavte napríklad na rozhľadňu Velký Kosíř, kam vedú chodníky z niekoľkých okolitých obcí. Ste v Moravskosliezskom kraji? Najväčšia moravská zrúcanina, hrad Hukvaldy, si vyložene žiada o návštevu. Cestou neprehliadnite sochu líšky Bystroušky.

Najobľúbenejším výletným cieľom Juhomoravského kraja je po zásluhe Pálava. Dobuďte napríklad zrúcaninu Devičky u Pavlova.

Bola by škoda byť v Zlínskom kraji a vyhnúť sa Moravskosliezskym Beskydom. Kedy ste boli naposledy na Radhošti? Dajte si ešte jeden výstup, kým skončí turistická sezóna.

Prešli ste sa? Doplňte aktívny odpočinok pokojným posedením, napríklad pod záhradnou pergolou, pokiaľ počasie ešte trochu praje.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
399 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
399 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!