Hľadať
Sezónne témy
8. septembra 2022

Rozkvitnutá záhrada pre začiatočníkov: aké letničky a trvalky vysadiť?

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
608 prečítanie
Rozkvitnutá záhrada pre začiatočníkov: aké letničky a trvalky vysadiť?
Začínate so záhradníčením? Poradíme vám, aké kvety vám všeličo odpustia a pomôžu vám prežiť veľa pohodových chvíľ uprostred vašej vlastnej krásne rozkvitnutej záhrady.

Nenáročné letničky

Niektoré letničky môžete predpestovať alebo kúpiť vo forme sadeničiek; iné presádzanie neznášajú a musia sa vysiať priamo na záhony. Keď so záhradkou začínate, zbytočne si štart nekomplikujte a kúpte si sadeničky v záhradníctve. Vysádzajte v druhej polovici mája na vypletý záhon, ktorý môže byť obohatený humusom.

Pokiaľ je budete skúšať predpestovať, kúpte si špeciálny typ substrátu pre výsevy a množenie.

Medzi najrozšírenejšie letničky patria aksamietnice (garafie), nechtík lekársky, žlto a oranžovo kvitnúce kapucínky, rôznofarebné „tlamičky“ papuľok alebo miniklinček čínsky. Vyskúšať ale môžete určite aj cínie, láskavce (amarant), netýkavku, šalviu alebo krásenku. Záhony doplnia napríklad originálne fialové kvetenstvo cesnaku obrovského alebo okrasná tráva kavyľ.

Ako kombinovať kvety?

Pri plánovaní kvetinového záhona je dobré mať na pamäti tri veci: výšku, farbu a dobu kvitnutia jednotlivých druhov.

Záplava kvetov takmer bez práce

Žiadne každoročné vysievanie – trvalky vydržia krásne mnoho rokov a budú sa postupne trsovito rozrastať, takže ich budete môcť rozsadiť na rôzne miesta alebo s nimi obdarovať priateľov. Osvedčené sú rôzne kultivary kosatcov, pivoniek alebo ľalioviek. Pre začiatočníkov sa hodí aj echinacea, zvončeky, rozrazil, vlčinec, kuklík a ďalšie.

Aj odolné trvalky ale budú zhruba prvé dva roky vyžadovať o niečo viac starostlivosti než len zalievanie: nezabúdajte plieť, po výsadbe ich obklopte kvalitným, dobre rozloženým kompostom a dajte k nim tyčky (pomôžu vám udržať prehľad, kde rastú, keď v prvých niekoľkých rokoch v zime stratia listy a stiahnu sa do zeme). Nenechajte ich zarásť burinou – mulčujte záhony najlepšie odležanou štiepkou. A samozrejme si ešte pred výsadbou zistite, aké podmienky vybraným kvetom vyhovujú a či pre nich máte stanovište s vhodným množstvom slnečného svitu a zodpovedajúcou pôdou.

Máte alebo plánujete záhradnú pergolu? Pozrite sa, aké rastliny sa do nej najviac hodia!

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
608 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
608 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.