Hľadať
Sezónne témy
10. októbra 2022

5 tipov na maximálnu letnú pohodu pod pergolou

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
482 prečítanie
5 tipov na maximálnu letnú pohodu pod pergolou
V lete sa väčšinou snažíme čo najviac si užiť pobyt na záhrade. Čerstvý vzduch, slniečko a príjemný výhľad do zelene nám umožňujú načerpať energiu na celý zvyšok roka. Skvelým zázemím na trávenie času vonku je pergola, ktorú možno podľa potreby zatieniť alebo do nej pustiť slnko. Ako si letné dni pod pergolou ešte viac spríjemniť?

Aké pergoly vám môžeme ponúknuť?

Najskôr sa poďme spoločne pozrieť, aké pergoly vám môže ponúknuť naša spoločnosť ISOTRA.

Vybrali ste si? Pokiaľ však už pergolu máte, môžete s aktivitami začať pokojne ešte dnes.

Letné hygge

Fenomén hygge si väčšina z nás spája s jeseňou alebo zimou, teplými nápojmi a pohodlným zabalením sa do deky. Hrejivú pohodu, ktorá je základom hygge, si ale môžeme bez problémov navodiť aj počas leta – hygge je čítanie na ležadle, grilovanie aj posedenie s priateľmi. Základom pre letnú hygge je starostlivý výber sedacieho nábytku, aby sa u vás vaši obľúbení hostia cítili dobre a všetci sa zmestili. Napríklad pod pergolou ARTOSI so zatiahnutými lamelami vám tiež nič nebráni pozorovať krásnu svetelnú show letných búrok.

Osvetlenie do pergoly?

Ako nádherný doplnok letného hygge si do pergoly môžete nainštalovať malé žiarovky, ktoré večer navodia neuveriteľnú atmosféru.

Gril v pergole

Pred grilovaním vás ani dážď nezastaví! Že ste niečo také vždy chceli? A pritom stačí, keď váš gril postavíte pekne pod strechu pergoly. Samozrejme, že pod strechou bude lepší elektrický. Pokiaľ máte radi pohodlie, pozrite sa na stolné menšie grily, ktoré môžete mať aj pred sebou a nemusíte nikam odbiehať.

Záhradné sviečky proti hmyzu

Ani sviečky nie sú len záležitosťou dlhých zimných večerov. Na záhradu sa hodia špeciálne záhradné citrónové sviečky, ktoré po zotmení poskytujú príjemné mäkké svetlo, ale ako bonus tiež odpudzujú komáre a ďalší nepríjemný hmyz. Také sviečky si môžete pokojne vyrobiť sami!

TIP! Poobzerajte sa po citrónových sviečkach v špeciálnych baleniach vhodných na záhradu – buď miskách s niekoľkými knôtmi, alebo vysokých pohároch, ktoré chránia sviečku pred nežiaducim sfúknutím od vetra.

Kvety pod pergolu

Ako súčasť záhrady by sa ani pergola nemala vyhýbať zeleni a okrasným kvetom. Máme niekoľko možností: nechať pergolu porásť popínavými rastlinami, obklopiť ju kvitnúcimi záhonmi alebo pestovať kvety vo vnútri v priestore pergoly, buď v kvetináčoch, alebo v závesných kvetináčoch. Do tých môžete zasadiť efektné previsnuté muškáty, petúnie alebo zvončeky million bells a vytvoriť tak naozaj efektnú výzdobu pergoly – len pozor na umiestnenie kvetináča, aby neprekážal pri prechode alebo nad sedením. Pokiaľ chcete popínať pergolu trvalkami, je vždy na mieste konzultácia s odborníkom.

Vonkajšie hry

Pergola môže slúžiť ako skvelý priestor na záhradné hry. Chránení pred slnkom alebo dažďom si môžete zahrať kolky, hádzať krúžky na bodované kolíky alebo objaviť vikingskú hru Mölkky. Alebo si kúpte dve malé bránky a ich umiestnením na kratšie strany pergoly získate dočasné futbalové mini ihrisko!

Čo je to? Hra Mölkky je kolíková hra, ktorá pochádza z Fínska. Je vhodná pre všetky vekové kategórie a je možné ju hrať v ľubovoľnom počte hráčov – čím viac, tým lepšie. Hráči hádžu hádzacím kolíkom Mölkky na ostatné očíslované kolíky. Body sa v priebehu hry zapisujú a sčítajú. Táto hra je podobná úspešné hre pétanque. Celé pravidlá nájdete na webe Mölkky.

Ako usporiadať záhradné párty

Zázemie pergoly vám poskytuje skvelú príležitosť na letné oslavy a garden party. Najprv sa rozhodnite, v akom duchu oslava bude: párty s grilovaním bude mať iné pravidlá, než oslava zameraná na miešanie letných koktailov len s drobným pohostením. Pripravte si dekorácie aj pohostenie s predstihom a dobre naplánujte, koľko budete potrebovať jedlá, riadu a miesta na sedenie.

Aby nápoje vydržali dlho studené, s tým pomôžu džbány s mraziacimi vložkami; fľaše sa môžu chladiť vo vedre alebo záhradnom koliesku naplnenom ľadom. Chladené pohostenie, ktoré ešte neprišlo na stôl, počká na svoju chvíľu v termoboxoch. A čo sa týka výzdoby, pergola sa priamo ponúka na zavesenie tematických girlánd a lampiónov. Pozvite priateľov a party môže začať!

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
482 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
482 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.