Hľadať
Urob si sám
8. septembra 2023

Relaxácia doma – odreagovanie v kuchyni

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
304 prečítanie
Relaxácia doma – odreagovanie v kuchyni
Kuchyňu vnímame každý inak. Čo sú pre jedného galeje neustáleho vymýšľania jedál, varenia a umývania riadu, tam si iný odpočinie pri kreatívnom vytváraní dobrôt a nenáročnej fyzickej práci, pri ktorej nepotrebuje premýšľať. Ako na to, aby bol pre nás čas strávený v kuchyni príjemným oddychom od ostatných povinností?

Uľahčite si varenie

Zamyslite sa, čo je pre vás pri varení najväčšou prekážkou. Je to vymýšľanie jedál? Po konzultácii s rodinou zaveďte pravidelný jedálniček, ktorý bude rotovať napríklad každé dva týždne. Alebo, ak pevný poriadok ostatným členom rodiny nevyhovuje, nech každý týždeň vymyslí jedlá niekto z nich. Neviete dodržiavať recepty? Nenúťte sa do toho, stanovte si jednu alebo dve ústredné ingrediencie a varte „okolo nich“.

Vopred pripravený jedálniček pomôže aj v rodine, kde niekto trpí potravinovými alergiami, musí dodržiavať špeciálnu diétu alebo kde sú vyberavé malé deti.

Ergonómia prípravy jedla

Práca v kuchyni bude príjemnejšia, keď vás z nej nebude bolieť chrbát, nebudete musieť pre každú drobnosť behať z jedného konca na druhý alebo vám nebude zapadajúce slnko každý večer svietiť do očí. Myslite na ergonómiu už pri zariaďovaní, prípadne rekonštrukcii: kuchynská linka by mala mať dosku v takej výške, aby s ňou predlaktie osoby, ktorá ju bude najčastejšie používať, nezvieralo väčší uhol ako 45°. Pri sporáku pritom môže byť aj nižšia, pri dreze naopak vyššia.

Pre postavu vysokú 165-175 cm je optimálna výška dosky 85 cm. Osobám, ktoré merajú 175 až 185 cm, bude vyhovovať doska vo výške 90 cm. Ešte vyššie postavy môžu mať pracovnú plochu 95 cm od zeme.

Základom správneho návrhu kuchyne je praktické usporiadanie troch hlavných zón: varné, umývacie a úložné (chladnička, špajza). Na kraji má byť úložná zóna, z ktorej vyberieme potraviny, uprostred umývacia a na druhej strane varná. Medzi týmito troma zónami by tak vždy mala byť pracovná plocha (vyskladanie z chladničky pred umývaním a príprava po umývaní na varenie) a medzi všetkými plochami by sa malo dať voľne pohybovať.

Dva spôsoby, ako si spríjemniť upratovanie

Málokto miluje upratovanie v kuchyni. Väčšinou ide o nepríjemnú povinnosť, ktorú je navyše nutné opakovať aj niekoľkokrát denne. Existuje niekoľko prístupov, ako sa s tým vysporiadať: niekto jednoducho zatne zuby, urobí, čo je nutné, a príliš nad tým nepremýšľa. Je ale možné si čas strávený upratovaním aj užiť. Jednou cestou je počúvanie hudby, podcastov alebo audiokníh. Práca nám ide rýchlejšie od ruky a obľúbená hudba alebo nové informácie nás príjemne naladia.

Opačný prístup vychádza z princípov mindfulness: plne sa sústrediť na každú činnosť, ktorú prežívame. V prípade umývania riadu sa koncentrujeme na materiál hubky, vôňu umývacieho prostriedku, hustotu peny a proces umývania každého kúsku zvlášť. Ako sa líši umývanie rôznych materiálov, aký je rozdiel, keď hubka kĺže po dreve, porceláne alebo plaste? Pri plnom sústredení môže byť aj obyčajné upratovanie kuchyne zaujímavým zážitkom.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
304 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
304 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.