Hľadať
Sezónne témy
1. marca 2024

Psychológia farieb: Ako farby ovplyvňujú našu náladu

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
111 prečítanie
Psychológia farieb: Ako farby ovplyvňujú našu náladu
Farby majú mimoriadnu schopnosť ovplyvniť naše emócie, nálady a celkovú atmosféru priestoru, v ktorom žijeme. V oblasti tieniacej techniky ponúkame širokú škálu farebných variácií, ktoré nielen chránia pred slnečným žiarením a zvedavými pohľadmi, ale tiež môžu výrazne ovplyvniť pohodu v interiéri.

Ovplyvnenie emócií farebným priestorom

Vyberať farby pre jednotlivé miestnosti nie je len otázkou vkusu, ale aj vedy. Ako farby formujú našu psychiku a vnímanie priestoru, to je téma, ktorej sa venujeme v tomto blogu.

Psychológia farieb v interiéri

Výskum psychológie farieb nám ukazuje, že naše emócie a správanie sú silne ovplyvnené vizuálnym vnímaním priestoru okolo nás. Teplé farby, ako červená alebo oranžová, môžu vyvolať aktivitu a vzrušenie, zatiaľ čo chladné farby, napríklad modrá, pôsobia upokojujúcim dojmom a znižujú stres. Ak máme v teplých farbách vymaľovanú miestnosť, môžeme vnímať teplo, zatiaľ čo chladné odtiene môžu v niektorých jedincoch vyvolať pocit chladu.

Individualita vnímania farieb

Vnímanie farieb je individuálne a ovplyvňuje ho genetika, osobné skúsenosti a kultúrny kontext. Pre západnú kultúru môže červená symbolizovať lásku, vo východnej kultúre môže byť spojená so šťastím.

Farebné podnety pre rôzne miestnosti

Spálňa

Pre pokojný spánok odporúčajú dizajnéri odtiene modrej a fialovej, znižujúce stres a vytvárajúce relaxačnú atmosféru. Kombinácia s teplými farbami, ako hnedá alebo odtiene dreva, vytvára vyvážený vzhľad. Okrem dekoratívnych doplnkov môžete farby pridať aj prostredníctvom vnútorných roliet alebo japonských žalúzií v dome.

Obývacia izba

Zelená a hnedá tu vytvárajú príjemný a upokojujúci priestor. Zelená symbolizuje prírodu, zatiaľ čo hnedá dodáva teplý prvok. Červená alebo oranžová môžu pôsobiť ako energetické akcenty. V obývacej izbe býva najvýraznejším prvkom okno, a preto by sme nemali zabúdať na farebné prevedenie zatienenia okien.

Jedáleň

Teplé farby, najmä červená a oranžová, podporujú spoločenskosť a pohodu počas jedál. Vytvárajú živú atmosféru a podnecujú konzumáciu pochúťok z vašej kuchyne.

Detská izba

Svetlé a hravé farby, ako kombinácia žltej a modrej, podporujú kreativitu a energiu detí. Experimentovanie s farbami v detskej izbe môže priniesť hravý vizuálny efekt.

Kombinovanie farieb v interiéri

Variácie farieb našich tieniacich produktov vám umožňujú tvoriť a meniť atmosféru podľa vašej momentálnej nálady. Zažite silu farieb a doprajte si premenlivosť priestoru podľa vašich predstáv. Vyberte farby, ktoré rezonujú s vašim životným štýlom a vytvorte si domov plný harmónie a pohody.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
111 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
111 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.