Hľadať
Dom a záhrada
11. augusta 2023

Na čo myslieť pri výbere strechy pre novostavbu?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
330 prečítanie
Na čo myslieť pri výbere strechy pre novostavbu?
Rozhodujete sa, akú strechu na novostavbu? Je lepšia plochá, alebo šikmá? A je pálená škridla tou najlepšou krytinou? Zistite, ako vyberať a na čo si dať pozor.

Šikmá alebo plochá strecha?

Výstavba plochej strechy (so sklonom do 10°) je všeobecne finančne menej náročná, pretože nie je potrebné stavať krovy. Vďaka menšej ploche je tiež ľahšie ju kvalitne izolovať a ušetriť tým peniaze za vykurovanie a v neposlednom rade umožňuje plochá strecha lepšie využitie priestoru na poslednom poschodí domu. Treba však dohliadnuť na dostatočné vyspádovanie, aby sa na streche nerobili kaluže, a kvalitné utesnenie predovšetkým škár a okrajov.

Šikmá strecha je u nás stále najobľúbenejšia. Jej výhodou je lepšia odolnosť voči poveternostným vplyvom, menej namáhaný plášť má tým pádom dlhšiu životnosť. Nevýhodou je nutnosť konštrukcie krovu a obmedzenia vnútorného priestoru v podkroví.

Na pomedzí oboch typov stojí strecha pultová, ktorá je skosená len na jednej strane. Niekedy sa zamieňa so strechou plochou, pultová má však sklon väčší ako 10°. Je konštrukčne jednoduchá a ponúka veľké množstvo priestoru pre strešné okná alebo napríklad slnečné kolektory.

Výber strešnej krytiny

Pálená škridla patrí medzi dlhodobo najobľúbenejšiu strešnú krytinu. Vyrába sa z prírodných materiálov, je mrazuvzdorná, ohňovzdorná, nehorľavá a odolá aj extrémnym vplyvom počasia. Na povrchu môže byť pálená škridla opatrená navyše glazúrou alebo engobou, čo je tenký povlak z keramickej zmesi nanesený na vysušenú škridlu a vypálený spolu s ňou. Engobovaná škridla má hladší povrch a matný až pololesklý vzhľad, na rozdiel od lesklej glazovanej.

Okrem pálených škridiel existujú aj betónové, ktorých najväčším benefitom je vysoká pevnosť, životnosť zhruba zodpovedá životnosti pálenej krytiny a cenovo vychádzajú aj o niekoľko desiatok percent lacnejšie. Na obľube získavajú aj plechové strechy – tým bola predtým vyčítaná hlučnosť, to už ale vďaka pokrokom v procese výroby aj v izolácii strechy nie je problém. Ich veľkou výhodou je potom nízka hmotnosť.

Populárne farby strešnej krytiny

  • tradičná zrebná (klasická tmavšia červená)
  • čierna
  • hnedá
  • červená
  • tmavo sivá

Nízka hmotnosť je plusom aj asfaltových krytín. Tie sú okrem toho veľmi dobre tvarovateľné a nie sú hlučné. Často sa im však vytýka neekologickosť, okrem toho sa z asfaltu časom vymývajú drobné kamienky, ktoré upchávajú odkvapy, a vplyvom opotrebovania asfaltovej šindle po čase nepekne „plešatí“. Ďalšou alternatívou sú vláknocementové dosky.

Pokiaľ plánujete čo najväčšie priblíženie prírode, môžete zvážiť prírodnú strešnú krytinu, t.j. slamené otiepky, lámané drevené šindle alebo bridlicu. Slamená strecha má výborné izolačné vlastnosti a vydrží aj 40 rokov, šindľová podľa typu a starostlivosti údržby 30 až 60 rokov. Štiepaná bridlica potom síce patrí medzi ťažšie krytiny, je ale mrazuvzdorná a odolná voči vetru aj dažďu.

Strešné okná a ich zatienenie

Nezabudnite na zatienenie strešných okien – na výber je mnoho variantov, od vonkajších screenových roliet Screen Sky cez vnútorné žalúzie, rolety alebo plisse.

Priamo do strešných okien sú určené žalúzie V-lite alebo rolety R-lite, prehľadný článok o možnostiach zatienenia strešných okien sme priniesli tu.

Do strešného okna je možné nainštalovať aj vertikálne žalúzie, pokiaľ sú vedené v dvoch lištách (systém plafond).

Zelené strechy

Ako zelená strecha sa označuje taká, ktorá je aspoň čiastočne pokrytá pôdou (alebo pestovateľským substrátom) a vegetáciou. Zatrávnené strechy nie sú len módnym výstrelkom posledných rokov – časté sú už po stáročia napríklad v Škandinávii. Medzi ich výhody patrí lepšia tepelná a zvuková izolácia, zachytávanie škodlivín zo vzduchu a produkcia kyslíka, možno na nich pestovať kvety a dokonca aj zeleninu. Nevýhodou je väčšia náročnosť na nosnú konštrukciu a dokonalú izoláciu strechy.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
330 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
330 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!