Hľadať
Dom a záhrada
23. júla 2021

Ako zatieniť podkrovie: tienenie pre strešné okná

Ing. Kateřina Jelenová
2 min.
2171 prečítanie
Ako zatieniť podkrovie: tienenie pre strešné okná
Iste je dobré strešné okná zatieniť, najmä v lete a v domoch, ktoré nemajú správne zateplenia.

Bývanie pod šikmými stropmi podkrovia je romantické a útulné, nesie so sebou ale nejedno obmedzenie. Ako napríklad najlepšie zatieniť strešné okná? Sú najvhodnejšie žalúzie, rolety alebo plisse?

Žalúzie pre strešné okná

Na povale je príjemne, ale hlavne v lete tam často býva horúco a strešnými oknami dovnútra prúdia oslňujúce slnečné lúče. Dobré zatienenie je teda kľúčové. Najobľúbenejším tienením pre strešné okná sú strešné žalúzie: priamo do strešných okien sú určené žalúzie V-Lite. Ako lamely, tak vodiace lišty týchto žalúzií sú z hliníku, ktorý dáva záruku odolnosti a dlhodobej výdrže. O ďalších výhodách si môžete prečítať priamo v článku o strešných žalúziách.

Látkové tienenie: strešné rolety alebo plisse do strešných okien

Žalúzie ale nie sú jedinou možnosťou tienenia strešných okien: rolety alebo plisse zvládnu veľmi dobre odtieniť páliace slnko a navyše farebne dotvoriť design miestnosti. Vďaka výberu z veľkého množstva farieb a vzorov látok nie je problém zladiť rolety s ostatným bytovým textilom použitým v interiéri.

Tip: Do detských podkrovných izieb skúste zvoliť látky v živých farbách alebo s pestrými motívmi (napr. farebné kvetiny).

Rolety R-lite sú vhodné do všetkých typov strešných okien, ovládajú sa posunom dolného profilu. Ak sú okná zle dostupné, poslúži ovládacia tyč. Vodiace lišty strešných roliet sú z odolného hliníku a zabraňujú presvitaniu svetla po stranách rolety – pokiaľ vám nevyhovuje design profilov a vodiacich líšt v prevedení z eloxovaného hliníka, je možné si zvoliť aj bielu farbu.

Ďalšou voľbou sú plisse žalúzie – aj v ich prípade je k dispozícii špeciálne prevedenie práve pre strešné okná, typ DFC. Rovnako ako pri ostatných variantoch plisse, je ich výhodou možnosť obojsmerného sťahovania. Aj plisse pre strešné okná pridržujú vodiace lišty, aby sa na sklopenej ploche látka neprevesila. Pokiaľ plisse zatiaľ nepoznáte, zoznámte sa s nimi napríklad v tomto našom článku. Plisse sa hodí napríklad aj do kúpeľne!

Zatienenie šikmých a atypických okien

Ani ak sú podkrovné okná v štítovej stene, nemusí to byť s ich zatienením úplne jednoduché: v rohoch sa často vyskytujú skosené alebo inak atypické okná. Pre vnútorné tienenie šikmých okien sú ideálne vertikálne žalúzie – viac si môžete prečítať v našom nedávnom článku.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
2171 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
2171 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.