Hľadať
Sezónne témy
29. septembra 2023

Medzinárodný deň trópov: nenechajte sa otráviť tropickými horúčavami

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
156 prečítanie
Medzinárodný deň trópov: nenechajte sa otráviť tropickými horúčavami
Na 29. jún pripadá Medzinárodný deň trópov. Oslavuje sa preto, aby pritiahol svetovú pozornosť k tropickým regiónom a stavu ich ekosystémov, ale keď sa povie trópy, väčšina z nás si predstaví predovšetkým veľké horúčavy.

Na 29. jún pripadá Medzinárodný deň trópov. Oslavuje sa preto, aby pritiahol svetovú pozornosť k tropickým regiónom a stavu ich ekosystémov, ale keď sa povie trópy, väčšina z nás si predstaví predovšetkým veľké horúčavy. A vyzerá to, že aj tento rok bude u nás tropických dní cez leto viac, než by nám bolo príjemné.

Trópy u nás doma

Leto iba začína a tropické dni nás ešte úplne nezomleli. Môžeme preto Deň trópov využiť na tropickú oslavu ako sa patrí.

Vytvorte si doma alebo na záhrade tropickú atmosféru s pomocou svetlých a výrazných farieb, ako sú žltá, zelená, oranžová a ružová. Rozveste dekorácie s motívmi tropického ovocia a paliem.

Zaobstarajte si tropické rastliny v kvetináčoch, napríklad palmy, banánovníky, monstery alebo kvitnúce bromélie. Pomôžu doladiť atmosféru a pridajú do priestoru príjemný tieň.

Zaistite tropické občerstvenie: exotické ovocie, grilované mäso a osviežujúce limonády alebo ľadové čaje.

Ako sa ochladiť

Nemáte náladu oslavovať trópy a jednoducho len chcete, aby vám nebolo také teplo? Riešení je niekoľko, a nemusí to znamenať iba využitie klimatizácie. V prvom rade je potrebné zabrániť prehrievaniu interiéru, a v tom vám môžu pomôcť vonkajšie žalúzie alebo rolety a dôsledné vetranie len v noci a skoro ráno. Ideálne hneď po prebudení vyvetrajte dom alebo byt cez naskrz pomocou prievanu, zatiahnite predokenné rolety alebo sklopte žalúzie a nechajte ich čo najviac stiahnuté, zvlášť na tej strane domu, kam sa práve opiera slnko. Ak potrebujete denné svetlo aj v miestnostiach, kam svieti slnko cez deň, zvážte zaobstaranie izolačných fólií odrážajúcich svetlo.

Nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín. Pohybujúci sa vzduch nám pripadá chladnejší, preto na ochladenie pomôže aj vetrák, či už stropný, stojací, stolný alebo aspoň ručný. Pre ešte väčšie subjektívne ochladenie umiestnite v blízkosti ventilátora namočený uterák, z ktorého sa tak bude odparovať vlhkosť.

Ak ste vonku, držte sa v tieni. Na záhrade pomôžu chladivý tieň udržiavať zaklápacie lamely bioklimatickej pergoly, prípadne markízy nad oknami a dverami vedúcimi na terasu. A nezostáva než dúfať, že po oslave Medzinárodného dňa trópov sa tropické počasie bude držať v rozumných medziach.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
156 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
156 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.