Hľadať
Svet Isotra
12. apríla 2024

Pôvod termínov roliet, žalúzií a pergol: Cesta slov k ich významu

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
32 prečítanie
Pôvod termínov roliet, žalúzií a pergol: Cesta slov k ich významu
21. februára sme si pripomenuli Medzinárodný deň materinského jazyka. ❤️ Viete, odkiaľ pochádzajú niektoré termíny, ktoré v oblasti tienenia bežne používame?

Záclony clonia, rolety sa rolujú

Priesvitný alebo čiastočne priehľadný textilný záves, ktorý má za úlohu zamedziť pohľadom zvonku do miestnosti, sa už mnoho storočí slovensky nazýva záclona. Z toho pomerne zreteľne rozoznáme, že jeho úlohou je niečo zacloniť. Ani na názve roliet nie je nič záhadné. Prevziali sme ho pravdepodobne z nemeckého Rollette, kam slovo prešlo z francúzskeho roulette. To vychádza zo slovesa rouler – zvinovať. Roleta teda nie je nič iné ako látka navinutá na hriadeľ, s pomocou ktorej sa rozvinuje alebo navinuje podľa potreby.

Žalúzie proti žiarlivosti

Žalúzie už majú zaujímavejšiu históriu aj pôvod názvu. Ako prví ich údajne používali orientálni panovníci v háremoch, ktorí nemali záujem, aby ich háremové krásavice okukoval niekto zvonku. Okenice z drevených lamiel, zo začiatku ešte nepohyblivých, ktoré prepúšťali dovnútra svetlo, ale nie zvedavé pohľady, sa začali nazývať podľa francúzskeho slova pre žiarlivosť – jalousie (žaluzí).

Markíza anjelov

Nie je markíza ako markíza; šľachtický titul však pravdepodobne so zástenou proti slnku významovo súvisí. Pravdepodobne išlo pôvodne o stan – miesto natoľko vyzdobené a príjemne zatienené, že bolo vhodné aj na pobyt šľachtičien. Angličtina potom výraz „marquise“ omylom chápala ako plurál a v americkej angličtine vznikol pre látkové striešky nad výkladmi obchodov termín „marquee“.

Pergola

Pergola sa povie vo väčšine indoeurópskych jazykov podobne. Prebrali sme ju z talianskeho pergola, kam sa dostala z latinského výrazu pergula neurčitého pôvodu. Jednou z možností jeho pôvodu je aj staroslovienske slovo prah, ktoré znamená to isté čo v slovenčine. V latinčine pergula znamenala ako pergolu, tak aj stánok pred domom alebo chyžu.

Plisse, screenové rolety a japonské steny

Výraz plisse poznali už naše babičky – ako „plisované“ označovali sukne nažehlené do mnohých niekoľkocentimetrových skladov. Či už sú plisse sukne práve v móde alebo nie, plisse žalúzie rozhodne určujú trend. Spájajú elegantný a moderný vzhľad s praktickosťou, jednoduchou prispôsobivosťou a jednoduchou údržbou.

Názov screenových roliet vychádza z anglického slova screen, ktoré okrem významu „obrazovka“ znamená aj zástena, plenta či paraván. Japonské steny zase skutočne pochádzajú z Japonska, kde majú dlhú tradíciu. Pôvodne využívali papier a drevo, dnes používame moderné materiály. Zostáva ale elegancia, oživenie interiéru a priepustnosť svetla. Japonské panely sa tak dajú použiť ako na zatienenie akýchkoľvek okien vrátane veľkoformátových, tak aj na optické rozdelenie interiéru.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
32 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
32 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.