Hľadať
Svet Isotra
15. augusta 2022

Markízy – história a využitie

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
893 prečítanie
Markízy – história a využitie
Považujete markízy len za ozdobu reštauračných záhradiek? To by bola škoda – markízy zvládnu krásne zatieniť terasu aj balkón. Zaujíma vás, ako vznikli a aké sú ich druhy?

Ako vznikli markízy?

Predchodcu dnešných markíz by sme našli už v starovekom Egypte a Sýrii. Tkané rohože tienili stánky na trhoviskách aj priestory pri obytných domoch. Pokiaľ ide o modernú dobu, rozšírilo sa vonkajšie látkové tienenie v prvej polovici 19. storočia. Látka bola podopretá drevenou alebo oceľovou konštrukciou. V Amerike začali byť markízy pred obchodmi aj domovmi obľúbené predovšetkým po skončení občianskej vojny.

V tom čase však mali mnoho nedostatkov: konštrukcia bola pevná a látka sa musela zhŕňať ručne. Neskôr sa začali objavovať mechanizmy na zjednodušenie sťahovania markíz, najmä lano s kladkou. Aj s touto pomocou ale markízy obvykle nešli zatiahnuť úplne a prečnievajúca látka mohla vplyvom slnečného žiarenia sčasti vyblednúť, prekážať vo výhľade alebo pôsobiť neusporiadaným dojmom.

Moderné markízy všetky tieto problémy vyriešili. Idú kompletne zatiahnuť, či už manuálne pomocou kľučky, alebo rôznymi variantmi elektrického ovládania. Okrem toho sa vyvinuli aj rôzne spôsoby napínania – krížové ramená napríklad umožňujú väčší výsuv markízy, než je jej šírka.

Na čo sú markízy a aké typy si môžete zaobstarať

Konštrukčne dnes existujú dva hlavné druhy markíz: košové sa používajú obvykle pred obchodmi a prevádzkami, terasové zatieni balkón či terasu. Pokiaľ nemáte na terase pergolu, je markíza ideálnym spôsobom jej zatienenia: odcloní slniečko, vydrží aj mierny dážď a nebráni vo výhľade.

Pri výbere elektrického ovládania navyše odpadá manipulácia, ktorú musíte vykonávať napríklad so slnečníkom: zložiť ochranný obal, často s pomocou predlžovacej tyčky, kľukou rozvinúť, naklopiť… pri markíze s elektrickým ovládaním vám stačí stlačiť tlačidlo. Alebo ani to nie: pre markízy existuje snímač slnko/vietor, ktorý ich stiahne či vytiahne podľa počasia. Prípadne si môžete markízy pridať do svojej chytrej domácnosti TaHoma a ovládať ich cez telefón alebo si ich vyťahovanie vopred naprogramovať podľa svojho denného programu.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
893 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
893 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.