Hľadať
Dom a záhrada

Markízy bez nosného profilu, alebo s ním? Ako si správne vybrať

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
787 prečítanie
Markízy bez nosného profilu, alebo s ním? Ako si správne vybrať
Markízy dokážu spríjemniť posedenie na terase, balkóne alebo predzáhradke; nezaobíde sa bez nich aj rad reštaurácií so záhradkami na chodníku. Pri ich výbere je okrem designu látky najdôležitejším faktorom konštrukcia.

Stiahnutá markíza môže byť chránená kazetou (u kazetových markíz vrátane ramien, u polokazetových iba hriadeľ s narolovanou látkou) alebo umiestnená voľne (u otvorených markíz). Otvorené markízy je vhodné ako ochranu proti vplyvom počasia alebo napr. znečisteniu vtákmi umiestniť pod previs (prípadne balkón suseda nad vami) alebo zatieniť strieškou. Druhy otvorených markíz sú potom dva: bez nosného profilu a s nosným profilom.

Markízy bez nosného profilu                                                                                                                           

Tieto markízy majú najjednoduchšiu konštrukciu a používajú sa skôr v menších rozmeroch. Ich výhodou je nízka hmotnosť a vzdušnosť. Hodí sa predovšetkým na zatienenie menších balkónov a terás, zvládnu ale aj zakrytie záhradiek reštaurácií. V ponuke ISOTRA tento typ reprezentuje markíza JASMINA. Jej konštrukciu tvoria dve bočné konzoly, medzi ktorými je uchytený valec z pozinkovanej ocele na navíjanie látky. Na týchto konzolách sú pripevnené ramená zakončené výpadovým profilom s odkvapničkou na odtok dažďovej vody.

Markízy s nosným profilom                                                                                                                             

Nosný profil umožňuje zatieniť aj väčšie terasy a verandy vďaka využitiu skrížených ramien. Tie sú pripevnené práve na nosný profil, ktorý dodáva markíze robustnosť a lepšiu stabilitu proti vetru. ISOTRA má takú markízu v ponuke ako typ STELA. Konštrukciu tvoria konzoly s nosným oceľovým profilom, kĺbové ramená, valec na navíjanie látky, výpadový profil a ovládací mechanizmus. Výpadový profil je opatrený odkvapničkou, ktorá zabraňuje tvorbe vodného vrecka na rozvinutej markíze a slúži na odtok dažďovej vody. STELA ponúka variant krížových ramien, ktorým je možné docieliť väčšieho výsuvu markízy než je jej samotná šírka.

Ako vybrať markízu                                                                                                                                                 

Oba konštrukčné typy markíz je možné doplniť ochrannou mriežkou z pozinkovaného plechu. Vzorkovník látok je tiež pre oba typy rovnaký – môžete vyberať zo vzorkovníka markízových látok DICKSON a SATTLER, ktoré zvládnu nielen odtieniť slnečné lúče, ale vydržia aj mierny dážď, sú odolné proti plesniveniu a udržujú si vysokú farebnú stálosť.

Na prianie je možné zaistiť aj potlač markízy. Ovládanie môžete zvoliť buď manuálne pomocou kľučky, alebo elektrické v niekoľkých verziách: motorom, motorom s núdzovou havarijnou kľučkou, na diaľkové ovládanie alebo s využitím automatického snímača vetra a slnka. Výber markízy teda závisí predovšetkým od toho, či chcete konštrukciu vzdušnejšiu, alebo naopak robustnejšiu. Markízu s nosným profilom zvoľte aj vtedy, ak potrebujete väčší výsuv než je jej šírka.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
787 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
787 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.