Hľadať
Dom a záhrada
15. októbra 2023

Jednoduchá cesta k ekologickejšiemu životu: začnite hneď!

Ing. Aneta Paroulková
5 min.
137 prečítanie
Jednoduchá cesta k ekologickejšiemu životu: začnite hneď!
Česko je na špičke v triedení odpadu - podľa minuloročných štatistík aktívne triedi 73% z nás. Môžeme sa ale správať ešte ekologickejšie, a to bez väčšej námahy: užitočné a jednoduché tipy nájdete v našom článku.

Princíp RRR: reduce, reuse, recycle

Princíp, ktorý sa označuje RRR podľa anglických slov reduce (zredukovať), reuse (znova použiť) a recycle (recyklovať), umožňuje obmedziť tvorbu odpadu. Nákup nových vecí si rozmyslíme (reduce), už zakúpené znovu používame, kým je to možné (reuse), a až keď doslúži, odnesieme ich do triedeného odpadu (recycle). Poradíme vám, akými znovu použiteľnými výrobkami nahradiť tie jednorazové, a ako zbytočne neplytvať.

Čomu sa vyhnúť

Zjednodušene povedané: obmedzte jednorazové obaly a nerecyklovateľné výrobky. Prírode škodí plastové slamky, plastové vatové tyčinky, aerosólové spreje (tie nezávadné na sebe majú označenie ekologickej certifikácie) a zbytočná chémia v čistiacich prostriedkoch. Hromadu zbytočného odpadu vyprodukuje aj používanie menštruačných vložiek alebo tampónov a jednorazových detských plienok.

Používanie látkových plienok je dnes oveľa jednoduchšie, než ako si pamätajú naše mamičky alebo babičky. Prebaľovanie nie je vďaka systému vrchných nohavičiek zložitejšie než pri jednorazovkách, a na cesty existujú ekologickejšie, rozložiteľné varianty papierových plienok.

Pokiaľ sa váš obľúbený nápoj predáva v skle aj v plaste, sklenený obal je jasnou voľbou. Nekupujte domov vodu v PET fľašiach – ak nemáte dobrú kohútikovú, skúste radšej filtračnú kanvicu. Nemali by sme tiež spôsobovať utrpenie iným živým tvorom nákupom výrobkov testovaných na zvieratách.

Ekologické varianty, ktoré stoja za vyskúšanie

V kuchyni je možné nahradiť jednorazové hubky prateľnými a namiesto jednorazových utierok používať klasické látkové, na „špinavú prácu“ potom prateľné handry. Plastový riad a náradie, ktoré už v kuchyni máte, využite podľa princípu RRR do konca jeho životnosti, nový ale nakupujte pokiaľ možno len drevený, nerezový alebo bambusový. Starostlivejšie plánujte nákupy potravín, aby ste nemuseli vypršané suroviny alebo zvyšné jedlo vyhadzovať.

Aj potraviny môžete nakupovať ekologickejšie - skúste objaviť vo svojom okolí bezobalový obchod a čo môžete, odoberajte od lokálnych výrobcov. Kde je to možné, voľte biopotraviny, ktoré sa vyrábajú šetrnejšie k životnému prostrediu. Vašu ekologickú stopu tiež zmenší, keď obmedzíte konzumáciu mäsa.

Ekologickejšia môže byť aj vaša kúpeľňa: Skúste namiesto nerecyklovateľnej plastovej kefky rozložiteľnú bambusovú kefku. Z bambusu alebo z dreva sa vyrábajú aj pekné hrebene. Dajte prednosť tuhým mydlám a šampónom pred tekutými a vyskúšajte prírodné dezodoranty. K dispozícii dnes máme prateľné odličovacie tampóny alebo menštruačné kalíšky.

Látkové vreckovky – áno alebo nie?

V čase epidémií respiračných chorôb je o niečo bezpečnejšie používať jednorazové papierové vreckovky, ale stále ide o výrazne menej ekologickú aj ekonomickú voľbu, než sú látkové. U nich sa dajú vírusy a baktérie zničiť vyvárkou na 95 ° C a prežehlením, takže ak chcete šetriť prírodu aj vlastnú peňaženku, nemusíte sa báť ich používať, ak ich budete často meniť a po manipulácii s nimi si vždy umyjete ruky.

V celom byte môžete šetriť vodu buď aktívne (zatváraním vody pri holení alebo čistení zubov, skrátením doby sprchovania), alebo si zaobstarať šetriče na kohútiky a úsporné sprchové hlavice. Prírodu aj vlastnú peňaženku šetríme aj používaním nabíjacích batérií, úsporných spotrebičov a LED žiaroviek, ako sme písali v tomto článku. Ekologické a ekonomické ide v tomto prípade „ruku v ruke“.

Nevyhadzujte, čo sa dá opraviť alebo čo je síce funkčné, ale „vyšlo to z módy“. Veci by sme mali používať až do konca ich životnosti a tie, ktoré potrebujeme len občas, si radšej požičať. Naozaj je nutné vlastniť vŕtačku, keď ju vytiahnete raz do roka?

Pokiaľ zatiaľ netriedite odpad, alebo nie všetky kategórie, môžu vám pomôcť špeciálne koše alebo boxy na triedený odpad. Tie stohovateľné sa zmestia aj do úzkej niky, nízke zasa do spodných poličiek v kuchyni alebo komore. Existuje mnoho variantov.

A mimo domova? Asi tušíte: namiesto auta viac chodiť pešo, jazdiť na bicykli (a ešte ekologickejším a úspornejším variantom je zaobstarať si bicykel z cyklobazáru) a využívať hromadnú dopravu. Hodí sa zamyslieť sa aj pri výbere darčekov pre vašich blízkych - darujte len to, čo viete, že naozaj využijú. Najlepším variantom je darovať zážitok, z ktorého sa určite nestane prekážajúci lapač prachu.

Čo nosiť všade so sebou v batohu, taške alebo kabelke?

  • látkovú nákupnú tašku
  • vrecká na pečivo a ovocie, keď idete nakupovať
  • vlastnú fľašu na vodu
  • cestovný téglik na kávu (ideálne sklenený alebo nerezový)
  • vlastný príbor, pokiaľ často jete na miestach, kde sa používajú len plastové

Prišli vám predchádzajúce rady na obmedzenie tvorby odpadu užitočné? Ak áno, tak sa rozhodne pozrite aj na ďalšie zero waste tipy, ako minimalizovať produkciu odpadu v domácnosti.

Ako ušetriť za kúrenie a klimatizáciu

Prílišné vykurovanie, ale aj ochladzovanie nášho príbytku nie je ani ekonomické, ani ekologické. Skúste sa najskôr viac obliecť, skontrolovať izoláciu okien a dverí alebo dom lepšie zatepliť. V lete zasa môžete využiť prievan alebo ochladiť domácnosť zelenými rastlinami. S izoláciou proti horúčave aj zime vám pomôžu napríklad aj vonkajšie žalúzie a rolety.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
137 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
137 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!