Hľadať
Urob si sám
21. júna 2023

Ako zariadiť knižnicu s čitárňou

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
254 prečítanie
Ako zariadiť knižnicu s čitárňou
Radi čítate a máte v dome alebo byte voľnú izbu? Premeňte ju na knižnicu s čitárňou a získate ideálny odpočinkový priestor na čítanie, relaxáciu a štúdium.

Pohodlie a praktickosť

V domácej knižnici a čitárni sa samozrejme nezaobídete bez políc alebo skríň na ukladanie knižiek. Stačia ale obyčajné regály alebo police primontované na stenu. Nezabudnite počítať s rezervou pre nové knižky do budúcnosti.

Základom domácej knižnice a čitárne je pohodlné sedenie. Premyslite si, koľko ľudí môže miestnosť používať zároveň a podľa toho ju vybavte sedacím nábytkom. Najvhodnejšie sú kreslá, využitie ale môže nájsť aj malý gauč, prípadne pracovný stôl so stoličkou. Rozhodne nezabudnite na odkladacie stolíky na čaj alebo kávu.

Osvetlenie a tienenie

Svetlo je na čítanie kľúčové. V čitárni potrebujete príjemné, ale dostatočne silné svetlo, ideálne v teplých odtieňoch – teda žlté, rozhodne nie studené biele alebo modré. Vystavovanie modrému svetlu najmä pred spaním má negatívny vplyv na kvalitu spánku. Okrem stropného svetla môže byť príjemné, ak je k dispozícii niekoľko nástenných alebo stolných lámp s rôznou intenzitou svetla.

Svetlo má obrovský vplyv na psychiku. V našom článku sa dočítate, ako ho mať dostatok aj počas jesenných a zimných mesiacov.

Na čítanie za jasných letných dní sa hodí aj náležité tienenie. Rozptýlené, dobre regulovateľné svetlo vám zaistí plissé žalúzie. Pokiaľ chcete dopriať čitárni originálny vzhľad, môžete zvoliť aj veľkoplošné japonské panely od stropu až k podlahe. Miestnosť s ich pomocou môžete aj rozdeliť napríklad na študijnú a čitateľskú časť, prípadne na dve samostatné čitárne.

Rastliny a doplnky

Knihy nie sú to jediné, okolo čoho sa točí svet. Dolaďte izbu s knižnicou vhodnými dekoráciami, soškami alebo obrazmi. Niekoľko izbových rastlín prečistí vzduch a dodá miestnosti život.

Využitie nepoužívanej izby na knižnicu s čitárňou sa môže stať posledným krôčikom, ktorý ešte vášmu domovu zostával k dokonalosti. S dobrým naplánovaním vhodného nábytku, osvetlenia, tienenia a dekorácií si tak vytvoríte ideálny priestor na čítanie, učenie a relaxáciu. Stačí už len zabývať ho skvelými knihami.

 

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
254 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
254 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.