Hľadať
Sezónne témy

Ako postaviť iglu?

Ing. Kateřina Jelenová
2 min.
1267 prečítanie
Ako postaviť iglu?
Vonku záveje snehu, predpoveď hlási mrazy. Využite to a postavte si vlastný iglu - máme pre vás návod hneď na dva druhy.

Iglu zo snehových kvádrov

Na stavbu iglu je potrebný predovšetkým hutný, udupaný sneh. Čerstvo nasnežený je potrebné ušliapať pomocou topánok, lyží alebo snežníc. Vyznačte si na vybranom mieste (ideálne v tieni) kruh s polomerom okolo dvoch metrov. Ideálna veľkosť kvádrov pre stavbu je zhruba 40 × 50 × 15 cm. Môžete ich vyrezávať priamo z udupaného snehu, prípadne, pokiaľ nie je k dispozícii dostatočne veľká vrstva snehu, udupávať sneh do debničky, obdĺžnikového vedra alebo inej príhodnej formy. Snehové kvádre stavajte po obvode kruhu do špirály – nezabudnite nechať priestor na vchod do výšky cca troch alebo štyroch radov a položiť v tomto mieste drevenú dosku alebo vetvy ako preklad. Pri stavbe vchodu sú dve varianty - buď rovno vynechávať tehly v mieste budúceho vchodu, alebo sneh pod prekladom neskôr vyrezať. Snehové tehly je od začiatku potrebné pokladať mierne šikmo smerom dovnútra, aby bolo možné iglu zastrešiť. Priestor medzi skladanými kvádrami priebežne zaplňujte snehom, aby neunikalo teplo. Na vrcholok iglu si ponechajte čo najväčší blok, pretože jeho usadenie je najzložitejšie.

Iglu nemusí byť len pre deti - ide o príjemnú zimnú aktivitu, ktorú zvládne aj jednotlivec alebo samotný pár.

Jednoduché iglu z udupaného snehu

Pokiaľ vás neláka výroba snehových tehál, menší iglu je možné vyrobiť aj bez foriem – zhromaždíme na určenom mieste hromadu snehu (môžeme ho nosiť na lopatách, ale aj v koliesku alebo využiť plastové detské bôby) a priebežne ho prelievame vodou. Keď sme spokojní s veľkosťou hromady, udupáme sneh lopatami do kopulovitého tvaru, pokropíme vodou a necháme zamrznúť, najlepšie cez noc. Potom si vyznačíme vchodový otvor a začneme hĺbiť dutinu.

Pri tomto type iglu bude potrebný väčší vchod, aby bolo možné pohodlne vyhrabať sneh zvnútra a vytvoriť obytný priestor.

Ako na to, aby sa na iglu nepremenil váš dom

Iglu je skvelé spestrenie zimy, ale dlhodobo by v ňom chcel bývať asi málokto. Okná vášho domu ochránia pred premenou na iglu vonkajšie žalúzie alebo predokenné rolety – keď sú zatiahnuté, zabránia namŕzaniu i naviatiu snehových závejov na okná. Sneh a mráz potom zostanú len tam, kde nám robia radosť.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Svet Isotra
10. mája 2024

5 dôvodov, prečo pridať vonkajšie žalúzie do vášho domova

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1267 prečítanie
5 dôvodov, prečo pridať vonkajšie žalúzie do vášho domova
Vonkajšie žalúzie nie sú len estetickým doplnkom. Sú multifunkčným riešením, ktoré môže vylepšiť váš domov mnohými spôsobmi. Tu je päť kľúčových dôvodov, prečo by ste mali zvážiť ich inštaláciu.
Svet Isotra
8. mája 2024

Dverná sieť proti hmyzu: Typ H2

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1267 prečítanie
Dverná sieť proti hmyzu: Typ H2
Zostaňte ochránení a v pohodlí s novou dvernou sieťou proti hmyzu typu H2, ktorá prichádza na trh ako vylepšenie populárneho modelu H1.