Hľadať
Dom a záhrada
22. augusta 2023

Zázračná dažďová voda - ako ju zadržiavať a využiť

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
492 prečítanie
Zázračná dažďová voda - ako ju zadržiavať a využiť
Zaprší, alebo nezaprší? Keď už nejaká tá životodarná tekutina spadne na náš pozemok, bola by škoda nechať prebytky nemilobohu odtiecť do kanála. Ako dažďovú vodu zadržiavať a na čo sa najlepšie hodí?

Kde zadržiavať dažďovú vodu

Naše babičky postavili pod odkvap sud alebo inú nádobu. Nadzemné nádrže na dažďovú vodu majú ale celý rad nevýhod - jednak zaberajú miesto, jednak v nich voda vydrží len krátko a potom sa začne kaziť. Problém býva aj s ich nedostatočnou kapacitou a okrem pravidelného čistenia musíte pred zimou myslieť aj na ich vypustenie. Väčšina z nás navyše rieši aj vizuálnu podobu príslušenstva do záhrady a plastový barel príliš parády nenarobí. Retro drevený sud je zasa dosť ťažký a ľahko sa poškodí.

Radi si krášlite záhradu kvetmi? Tieto rastliny najlepšie ozdobia a doplnia vašu pergolu.

Pri podzemných nádržiach žiadne z podobných problémov nemusíte riešiť. Ich obstaranie je ale na druhú stranu spojené so stavebnými úpravami, preto je lepšie naplánovať ich veľkosť a umiestnenie ešte pred stavbou alebo rekonštrukciou.

Spočítajte si, akú veľkú nádrž potrebujete, v niektorej z online kalkulačiek na internete.

Príspevky od štátu

Na efektívne zachytávanie a využívanie dažďovej alebo aj odpadovej vody je možné čerpať štátne dotácie. Podmienky sa líšia, aktuálne je možné dotáciu na využitie dažďovej a odpadovej vody využiť iba v kombinácii so zateplením, novostavbou alebo s výmenou a inštaláciou zdrojov energie. Pokiaľ sa vás to týka, zapátrajte na internete.

Na čo sa dažďová voda hodí a na čo nie

Odpoveď na prvú otázku je jednoduchá: samozrejme na zalievanie. To ale nie je jediné možné využitie pre zhromaždenú dažďovú vodu.

Z hygienických dôvodov nie je vhodné používať dažďovú vodu na umývanie riadu, sprchovanie alebo varenie, a to ani po prečistení. Naopak je ale možné v domácnosti zachytávať tzv. sivú vodu, teda odpadovú vodu zo sprchy, umývadiel a práčky, vyčistiť ju v domácej čističke a potom využiť na zalievanie záhrady, umývanie auta alebo splachovanie toalety. Skladovať a rozvádzať sa ale musí oddelene od dažďovej vody. Sivá voda nesmie obsahovať moč, tuky ani zvyšky jedla.

Dá sa dažďovou vodou napustiť bazén? Vodou bežne zachytávanou do povrchových nádrží nie, pretože má obvykle výrazne väčšiu kyslosť, než by bolo žiaduce, a môžu sa v nej vyskytovať choroboplodné zárodky, peľ rastlín alebo napríklad vtáčí trus. Voda z podzemnej nádrže, ktorá je vybavená filtráciou, ale na napustenie bazéna slúžiť môže.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
492 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
492 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!