Hľadať
Sezónne témy
9. augusta 2022

Najlepšie bylinky na záhradu aj balkón

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
908 prečítanie
Najlepšie bylinky na záhradu aj balkón
Máte záhradu, balkón alebo aspoň trochu miesta pre kvetináče za oknom? A pestujete tam bylinky? Ak nie, je najvyšší čas to napraviť: prinášame prehľad tých najlepších byliniek, ktoré si môžete sami vypestovať.

Do slovenskej kuchyne: majorán, petržlen a ligurček

Majorán patrí spolu s čiernym korením, rascou, sladkou paprikou a cesnakom k asi najpoužívanejšiemu koreniu v klasickej českej kuchyni – mletá mäsa alebo zemiakové placky si bez neho len ťažko predstavíme. Na pestovanie v záhradke je ako stvorený, avšak iba ako letnička – neznáša zimu a napadli by ju pôdne huby. Majorán si preto na zimu nasušte (zaujímavosťou je, že sušený je ako jedna z mála byliniek voňavejší ako čerstvý)!

Hladkolistá petržlenová vňať je tiež bylinka, ktorú používame v českej kuchyni veľmi často, či už na posypanie varených zemiakov a ryže, alebo do polievok, nátierok a šalátov. Ak hľadáme zdravú náhradu maggi, vysejeme alebo zasadíme na záhony ligurček: obvykle sa ľahko rozrastá, dobre prezimuje a má výraznú korenenú chuť, ktorá nahradí dochucovadlá do polievky.

Proti kašľu a prechladnutiu môžete na záhradke pestovať ďalšiu typicky českú rastlinu: dúšku. Krásne vonia, upokojuje a uľahčuje vykašliavanie. Používa sa ako čaj alebo do kúpeľa.

Vôňa Stredomoria: bazalka, oregano, rozmarín a temian

Obľúbili ste si stredomorskú kuchyňu – taliansku, grécku alebo francúzsku? Dodajte jej chuť čerstvými bylinkami: bazalka chutí výborne v caprese s paradajkami a mozzarellou, ale je možné ju pridať aj na pizzu. Prebytky môžete spracovať s olejom a obľúbenými orechmi do pesta. Bez oregana alebo pamajorána (príbuzného nášho majorána) sa nezaobíde žiadna pizza, rozmarín a temian zasa výborne dochutia najrôznejšie mäsové pokrmy, zemiaky i zapečené jedlá.

Bylinky môžete tiež zasadiť do debničiek v pergole. Doplnia vašu pergolu dekoratívnymi listami a kvetmi, ale aj krásnou vôňou.

Do čaju aj malinovky: mäta, medovka alebo levanduľa

Čo by to bolo za záhradku bez aspoň jedného trsu mäty? V lete aromatické lístky využijete do alkoholických koktailov, limonád aj na ochutenie obyčajnej kohútikovej vody; v zime príde na chuť čerstvý mätový čaj. Na upokojenie je vynikajúce pripraviť si čaj z listov medovky. A do čaju sa dá použiť aj levanduľa, ktorej nasušené vetvičky vám navyše krásne prevoňajú celý dom.

Prečítajte si, ako pripraviť bylinky na zimu – viete, ktoré prezimujú vonku a ktoré zimu nezvládnu?

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
908 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
908 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.