Hľadať
Urob si sám
14. septembra 2022

Zakladáme záhradu: Čo zasadiť a zasiať na jeseň?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
4 min.
1145 prečítanie
Zakladáme záhradu: Čo zasadiť a zasiať na jeseň?
Mohlo by sa zdať, že od zberu posledných plodov po zazimovanie nie je na jeseň v záhrade čo robiť. Opak je pravdou: október je ideálnou dobou na sadenie ovocných stromčekov i ozdobných kríkov, vysádzanie cibuľovín alebo siatie ozimnej zeleniny. Jesenná výsadba svedčí aj ružiam alebo cesnaku. Čím všetkým môžete na jeseň vylepšiť záhradu?

Ovocné stromy a kríky

Chúlostivejšie stromy a kríky vysádzajte zhruba do polovice októbra. Týka sa to predovšetkým broskýň a marhúľ, v chladnejších oblastiach aj orechov. Od polovice októbra do prvých mrazíkov, teda zhruba do novembra, môžete sadiť všetky ostatné ovocné stromčeky: jablone, hrušky, slivky, čerešne či višne. Korene stromčeka ponorte na niekoľko hodín do vody a saďte ich do pripravených jám – zhruba 60 cm v priemere, pre zákrpok aspoň 40 cm hlbokých, pre štvrťkmeň zhruba 50 cm. Pred zasadením zatlčte do jamy oporný kôl a vložte stromček tak, aby bol zakrytý zeminou do rovnakej výšky ako v škôlke. Zeminou premiešanou s odležaným kompostom jemne zasypte korene a postupne mierne utlačujte, aby v koreňoch nezostali vzduchové vrecká. Po zošliapaní ešte k stromčeku nahrňte cca 10 cm pôdy ako rezervu – tú už nezašľapávajte.

Tip: Pri sadení stromov myslite na to, aby mali okolo seba dosť priestoru na rast, aspoň 5 metrov. Pokiaľ plánujete ovocné steny, stačí cca 1,5 metra.

V priebehu októbra je vhodný čas aj na sadenie kvitnúcich okrasných kríkov. Orgován, zlatica (nazývaná obvykle zlatý dážď), dúlovec, tamarišek alebo trojpuk. Jama na stávkovanie by mala byť o niečo väčšia ako koreňový bal, na dno môžete dať lopatu preosiateho kompostu. Zasadiť môžete aj ruže.

Zelenina pre jarný zber

Do ľahkej, skôr piesočnatej pôdy na slnečné miesto môžete na jeseň vysiať aj niektoré mrazuvzdorné druhy zeleniny – budete ich mať pripravené na raný jarný zber. Zimu prečkajú reďkovky, ozimné šaláty, špenát, zimný pór alebo mrkva, petržlen a paštrnák. Napriek tomu je lepšie prikryť ich proti holomrazom napríklad bielou geotextíliou.                                                                                                                                                                                                                    

Zasaďte si cesnak a jarné cibuľoviny

Cesnak miluje chladné teploty a ideálny čas na jeho vonkajšiu výsadbu bude pravdepodobne až v novembri alebo začiatkom decembra - teplota pôdy by sa mala ustáliť na zhruba 9 °C. Aj v októbri je ale možné skúsiť cesnak zasadiť: o pravidle „čím skôr, tým hlbšie“ a ďalších užitočných radách na pestovanie cesnaku sa dočítate v našom sprievodcovi.

Od konca septembra do októbra saďte aj cibuľky narcisov, tulipánov, modrencov, hyacintov, krókusov alebo snežienok a bledulí. Hĺbka jamky by mala byť asi 2-2,5 násobok priemeru cibuľky (u narcisov o niečo hlbšie). Dno jamky naplňte hrsťou kompostu a dodržujte rozostupy podľa veľkosti rastlín, cca 5–10 cm. Najrýchlejšie sa ujímajú tulipány, preto ich pokojne zasaďte čo najneskôr, aby v prípade teplého októbra nechtiac nevyrazili ešte pred zimou.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
1145 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1145 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.