Hľadať
Svet Isotra
21. apríla 2023

Trendy v tienení 2023: hlasové ovládanie, návrat roliet a odtienenie tepla

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
443 prečítanie
Trendy v tienení 2023: hlasové ovládanie, návrat roliet a odtienenie tepla
Zariaďujete domácnosť a chcete ju mať podľa posledných trendov? Móda ovplyvňuje aj tieniacu techniku, v tomto prípade ale nejde len o vizuálne pôsobenie. Moderné tienenie využíva najčerstvejšie vedecké poznatky aj technické objavy a držať sa trendov má hneď niekoľko výhod. Tieniaca technika zhotovená podľa najnovšej módy vám hneď tak morálne nezastará, bude dlho pekná a zároveň funkčná.

Interiérové tienenie: rolety, vrstvené tienenie a hlasové ovládanie

Cnie sa vám po klasických roletách? Prišiel čas si ich znovu zaobstarať: tradičné rolovacie rolety získavajú na popularite. Vďaka moderným spôsobom ovládania sa navyše vyhnete trápnym scénam ako vystrihnutým z filmu Lásky jednej plavovlásky. Rolety ovládané retiazkou alebo diaľkovým ovládaním rozhodne nečakane vystreľovať k stropu nebudú.

Sú vám rolety sympatické, ale predsa len by ste radi interiér trochu viac oživili? Skúste rolety deň a noc, ktoré spájajú výhody klasických roliet s možnosťou regulácie denného svetla. Alebo preskúmajte posuvné látkové panely, známe aj ako japonské rolety. Síce sa nerolujú, ale dokážu zatieniť aj veľké okná cez celú stenu alebo prepažiť miestnosť.

Farby: biela a prírodné odtiene

Nič pre rodičov a starých rodičov malých detí: do interiérovej módy prichádza čisto biela farba. Našťastie sa stále ešte môžete spoľahnúť aj na prírodné odtiene: hnedú, šedú, krémovú, ale aj svetlo modrú alebo zelenú. Nie je pritom nutné meniť maľbu alebo koberce – často stačí na oživenie pridať nové poťahy na vankúše, prípadne vymeniť poťah na pohovke či príliš výraznú farbu interiérového tienenia. Krémová pristane napríklad žalúziám plisse, ladí ku všetkému a rozhodne dlho z módy nevyjde.

Farbou roku 2023 je červeno ružová Viva Magenta. Často je popisovaná ako karmínovo ružová, malinovo červená alebo červená s fuksiovým, malinovým až čerešňovým podtónom. Ak sa vám zapáčila, určite nájdete zodpovedajúci odtieň vo väčšine našich vzorkovníkov.

Vonkajšie tienenie: pripravte sa na horúce leto

Aj vonkajšie žalúzie alebo rolety môžete pridať do chytrej domácnosti a ovládať ich pomocou jednej centrálnej aplikácie, diaľkového ovládača alebo vopred pripravených scenárov.

V každom prípade sa ale pripravte na horúce leto. Meteorológovia predpovedajú ďalší nadpriemerne teplý rok a nepretržitá prevádzka klimatizácie je tak z ekonomického, ako aj z ekologického hľadiska nevhodná. Vonkajšie žalúzie alebo rolety môžu pomôcť odrážať horúce slnečné lúče a tým udržať v obytných miestnostiach znesiteľnú teplotu.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
443 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
443 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.