Hľadať
Svet Isotra
5. júna 2023

Rolety. Poznáte ich všetky?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
393 prečítanie
Rolety. Poznáte ich všetky?
Rolety oproti žalúziám tvoria jednotnú tieniacu plochu a pri ich zatiahnutí môžeme dosiahnuť plné zatemnenie, nedajú sa teda naklápať. Majú však množstvo iných vlastností. Rolety môžu byť hliníkové vonkajšie, exteriérové screenové so špeciálnou látkou určenou do vonkajšieho prostredia, vnútorné látkové alebo strešné do interiéru. Poďme si ich predstaviť.

Vonkajšie hliníkové rolety

Exteriérové predokenné rolety sú vhodné predovšetkým do okien spální, pretože dokážu miestnosť pri ich úplnom spustení dokonale zatemniť a taktiež ju odhlučniť. Tieto rolety majú vysoký termoregulačný efekt, šetria tak náklady na vykurovanie, v lete zase na klimatizáciu, kedy súčasne zabraňujú preniknutiu tepla zo slnečných lúčov do interiéru. Zároveň vytvárajú ťažko zdolateľnú zábranu v prípade vlámania.

Skvelým zástupcom vonkajších roliet je roleta Vivera od spoločnosti ISOTRA, ktorá môže byť inštalovaná dodatočne na rám okna napríklad pri zatepľovaní domu, výmene okien či inej rekonštrukcii alebo je inštalovaná do špeciálneho prekladu, ktorý sa potom zaomietne a roleta pri jej úplnom zatiahnutí do boxu nie je na dome takmer vôbec viditeľná. Ovládať sa dá manuálne alebo elektronicky pomocou vypínača či diaľkového ovládača. Pri prevedení s motorom sa dajú všetky rolety v dome pripojiť do systému takzvanej inteligentnej domácnosti a ovládať spolu s ďalšími zariadeniami pomocou mobilného telefónu v špeciálnej mobilnej aplikácii.

Samozrejmosťou je výber z mnohých farebných variantov lamiel, boxu, dolných i vodiacich líšt. Zaujímavý a veľmi funkčný je variant rolety Vivera Sectra, kde je zároveň s roletou v jednom boxe skrytá sieť proti hmyzu, ktorá sa dá ovládať nezávisle od rolety.

Screenové látkové rolety do exteriéru

Screenové vonkajšie rolety sú tvorené špeciálnou tkaninou, ktorá môže mať rôzny stupeň priesvitnosti. Ak zvolíte látku typu Blackout, dosiahnete úplné zatemnenie. Hlavnou prednosťou screenových roliet je ich čiastočná svetelná aj vzduchová priepustnosť a variabilita. Tento typ roliet prináša tieň bez straty výhľadu do exteriéru, zároveň však sťažuje pohľad zvonku do interiérov a tým zachováva súkromie.

Akýmsi chameleónom medzi týmto typom roliet je screenová roleta ALFA-ZIP a jej variant ALFA-ZIP PLUS, ktorý ponúka zatienenie väčších plôch. ALFA je vývojovým českým výrobkom spoločnosti ISOTRA a okrem klasickej montáže do okien sa veľmi často používa ako zástena do strán pergol.

Screenové látkové rolety majú širokú produktovú skupinu, takže si určite každý nájde pre daný účel tú svoju. Okrem toho má spoločnosť ISOTRA v ponuke aj strešnú screenovú roletu Sky, ktorá slúži na zatienenie strešných okien. V lete ochráni podkrovie pred prehrievaním, v zime zabráni úniku tepla. Navyše chráni okno pred poškodením poveternostnými vplyvmi a tlmí vonkajší hluk z dažďa.

Interiérové látkové rolety – toľko možností!

V sortimente spoločnosti ISOTRA sú vnútorné rolety širokou produktovou skupinou, ktorá má takmer desiatku produktov. Tento obľúbený moderný štýl zatienenia číta širokú škálu možností umiestnenia (priamo na okno – napr. Luna alebo Rollite, na rám okna – napr. Verra, Nemo, pred rám okna – Larra alebo Sunlite), ovládania (retiazka, kľučka), prevedenia (plastové , kovové), ale hlavne veľmi široký výber látok. Látky je možné pritom vyberať nielen podľa farieb a vzorov, ale aj podľa typu materiálu. Tie s obsahom skleného vlákna sú vhodné pre alergikov, látky so špeciálnou povrchovou úpravou zase vytvoria bezpečnejšie domáce prostredie, pretože sú nehorľavé.

Osobitnú pozornosť určite zaslúžia látky typu deň-noc, vďaka ktorým sa môžete doslova hrať so svetlom. Toto netradičné tienenie kombinuje výhody žalúzií a roliet - môžete vďaka nim plynule regulovať svetlo a zároveň platí za skvelý interiérový doplnok, ktorý je možné ladiť do rôznych farieb. Ich princíp tkvie v striedaní priehľadných a nepriehľadných pruhov. Vzájomným prekrývaním dvoch vrstiev je možné potom regulovať intenzitu svetla – keď ich nastavíte tak, že sa polopriepustný pruh prekrýva s tmavým, zamedzíte prieniku slnečných lúčov, pokiaľ ich však nastavíte tak, že sa prekrývajú svetlé pruhy, umožníte svetlu naopak preniknúť do interiéru.

Súčasťou portfólia výrobkov je samozrejme aj interiérová strešná roleta určená do podkrovných okien. Roleta sa ovláda manuálne vyťahovaním a sťahovaním pomocou uchopenia dolného profilu. Na ovládanie rolety na vyššie umiestnených oknách slúži teleskopická ovládacia tyč s hákom alebo s kĺbom a hákom o veľkosti 50-200 cm. V našom vzorkovníku látok je možné vyberať látky označené pre strešnú roletu vrátane tých plne zatemňujúcich alebo napr. s detskými vzormi pre našich najmenších.

Pokiaľ by sme chceli od rolety niečo špeciálne, tak by sme sa určite mali obrátiť na interiérovú látkovú roletu Sunlite, ktorá dokáže navodiť tajomnú atmosféru, príjemný pocit či intímny nádych. Jej jedinečnosť spočíva v možnosti doplnenia o led-diódové osvetlenie umiestnené v hornej ozdobnej lište, ktoré v kombinácii s vybranou látkou rozprávkovo premení váš interiér.

Ktorý variant bude ideálny pre Váš domov?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
393 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
393 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.