Hľadať
Dom a záhrada
1. decembra 2023

Rolety deň noc. Kedy je vhodné tlmené svetlo?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
109 prečítanie
Rolety deň noc. Kedy je vhodné tlmené svetlo?
Chcete spojiť pohodlnú údržbu rolety s plynulou reguláciou svetla, akú vedia žalúzie – to všetko v modernom a elegantnom vzhľade?

Ako najlepšie využiť rolety deň a noc v každej miestnosti

Riešením sú rolety deň a noc, ktoré nájdu uplatnenie nielen v spálňach, ale aj v ostatných izbách bytu či domu. Prečítajte si, kedy sa hodí rolety deň a noc v obývacej izbe, detskej izbe alebo domácej posilňovni.

O roletách deň a noc sme písali aj v tomto článku.

Tieň alebo svetlo v obývacej izbe

Obývacia izba má často aj funkciu pracovne, prípadne si tam v pohodlnom kresle radi čítame. Na tieto činnosti je potrebný prístup čo najväčšieho množstva denného svetla a rolety preto môžeme buď úplne vytiahnuť, alebo nastaviť na maximálnu priepustnosť. Naopak, ak sa chceme pozerať na film alebo počúvať hudbu, keď je v letných mesiacoch aj večer stále ešte svetlo, príde nám vhod odtienenie nevítaných slnečných lúčov v polohe „noc“.

Na čítanie je najvhodnejšie mierne tlmené svetlo prichádzajúce zozadu alebo z boku.

Tlmené svetlo do detskej izby

Podobne ako dospelí v obývacej izbe, aj deti vo svojej izbe striedajú aktivity, ktoré vyžadujú jasné svetlo, a odpočinok, kedy je vhodné tlmenejšie osvetlenie. Na učenie, písanie úloh alebo napríklad kreatívne hry so stavebnicami rolety vytiahneme alebo nastavíme do polopriepustnej polohy, na odpočinok po obede alebo večer pred spaním ich môžeme úplne zatiahnuť a pustiť deťom napríklad audiorozprávku.

Vhodné svetlo pre všetky športové aktivity

Či už máte špeciálnu miestnosť na cvičenie, alebo ste si zariadili cvičebný priestor v spálni či pracovni, rolety deň a noc vám v nej pomôžu navodiť ideálne svetelné podmienky práve pre ten druh pohybovej aktivity, ktorému sa práve chcete venovať. Všeobecné pravidlo znie: čím intenzívnejší pohyb, tým viac svetla. Pre aeróbne cvičenie alebo silové aktivity si nastavíte rolety na najvyššiu priepustnosť, zatiaľ čo keď sa chystáte prevádzkovať jogu alebo naťahovacie cvičenia typu pilates, pripravíte si relaxačnú atmosféru posunutím roliet do „nočnej“ polohy.

Tlmené svetlo v miestnosti na cvičenie vám pomôže lepšie sa sústrediť a nerozptyľovať sa podnety z okolia.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
109 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
109 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.