Hľadať
Svet Isotra
18. septembra 2022

Na čo myslieť pri výbere pergoly

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
4 min.
656 prečítanie
Na čo myslieť pri výbere pergoly
Pergola je skvelým praktickým aj estetickým doplnkom každej záhrady. Mali by ste si ale zaobstarať skôr klasickú drevenú, alebo modernú hliníkovú? Ukotvenú do steny, alebo stojacu samostatne v záhrade?

Materiál: hliník verzus drevo

Keď sa povie pergola, niekto si predstaví klasickú drevenú konštrukciu. Drevené pergoly sa hodia k starším budovám a drevostavbám, je s nimi ale výrazne viac práce: drevo sa musí pravidelne natierať a udržiavať, inak ich budú ohrozovať plesne a drevokazné huby.

Hliníková pergola môže byť zo začiatku nezvyčajnou predstavou. Predovšetkým k novším budovám sa však veľmi dobre hodí. Je prakticky bezúdržbová a pôsobí luxusne. K tomu má sklopné lamely, takže vás nezaskočí ani poludňajšie slnko, ani neočakávaná prehánka.

Umiestnenie: pri dome alebo v záhrade

Najobvyklejšou voľbou je pergola ukotvená do steny. Niekedy to ale nie je možné, napríklad kvôli nedostatku priestoru pri dome alebo preto, že chcete mať zázemie uprostred záhrady. Prečítajte si podrobný článok o tom, ako sa rozhodnúť, kam umiestniť pergolu.

Zvážte aj to, ako bude pergola veľká. Nezabudnite, že na stavby nad 25 m2 zastavanej plochy budete potrebovať stavebné povolenie. Zvládnete postaviť pergolu svojpomocne?

Podklad pod pergolu

Podlaha v pergole by mala odolať rozmarom počasia, byť dostatočne pevná a odolná. Rolu samozrejme zohráva aj vzhľad a osobné preferencie. Máte na záhrade aj bazén? Prepojte ho s oblasťou pergoly vhodným povrchom.

Osvetlenie, zatienenie a ďalšie doplnky

Zdá sa to ako drobnosť, ale zlepší to kvalitu pobytu v pergole a rozšíri možnosti jej používania. Pre skracujúce sa jesenné večery sa hodí integrované osvetlenie, proti ostrým lúčom zapadajúceho slnka zase dodatočné bočné zatienenie. Blížiaca sa jeseň vôbec neznamená, že sezóna využívania pergoly čoskoro skončí. Užite si jeseň v pergole!

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
656 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
656 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.