Hľadať
Dom a záhrada
10. septembra 2023

Ako vybrať bazén

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
262 prečítanie
Ako vybrať bazén
Chcete ešte na posledné teplé týždne zaobstarať bazén, alebo sa s predstihom pripraviť na budúci rok? Prečítajte si, aký typ sa pre vás najviac hodí!

Zapustený, alebo nadzemný?

Výhody nadzemných variantov sú jasné. Nadzemné bazény sú lacnejšie, rýchlejšie postavené a nevyžadujú zásadné stavebné úpravy a zásahy do pozemku. Stačí rovná plocha, na ktorej bazén zostavíte, napustíte a už o niekoľko hodín sa môžete kúpať.

Životnosť nadzemného bazéna je len niekoľko rokov, obvykle najviac desať. Zapustené varianty proti tomu môžu vydržať aj niekoľko desaťročí. To ale nutne nemusí byť nevýhoda – niektoré rodiny s deťmi alebo starí rodičia s vnúčatami počítajú s tým, že obdobie intenzívneho letného kúpania a čvachtania sa na záhrade bude vlastne pomerne krátke. Batoľatám a predškolákom-neplavcom stačí malý bazénik a tínedžeri už zasa preferujú návštevy kúpaliska s kamarátmi. Pokiaľ teda sami neplávate a bazén má slúžiť len ako atrakcia pre deti, môže vám vyhovovať, že za niekoľko rokov bazén rozložíte a priestor na záhrade využijete inak.

Zapustený sa oplatí plavcom

Nadzemné bazény majú samozrejme aj ďalšie nevýhody. Bazén sa stane vizuálnym centrom záhrady a výber tvarov, veľkostí aj dekorov je obmedzený. Zapustený bazén môže mať okrem okrúhleho, oválneho alebo obdĺžnikového tvaru aj atypickú podobu, napríklad obľúbený módny tvar obličky. Vďaka zapusteniu vyzerajú na záhrade decentnejšie a prirodzenejšie, okrem toho do nich môžete inštalovať vyhrievanie, protiprúd, prípadne mať na jednom konci bazéna „plytčinu“ pre menšie deti alebo zabudované schodisko namiesto rebríka.

Dbajte na bezpečie a nenechávajte nikdy deti v bazéne alebo v jeho blízkosti samotné. Bezpečnosť a zároveň tepelný komfort v chladnejších dňoch zvýši polykarbonátové zastrešenie.

Kam umiestniť bazén? Ideálne do blízkosti pergoly

Nadzemný alebo zapustený – v oboch prípadoch je potrebné myslieť na vhodný povrch v jeho okolí a tiež dostupnosť zázemia: priestor na usušenie, odpočinok alebo občerstvenie. Ideálne je postaviť bazén na dosah záhradnej pergoly. Tá poskytne tieň, posedenie, priestor na desiatu aj úkryt pred náhlou prehánkou.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
262 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
262 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.