Hľadať
Sezónne témy
2. októbra 2023

Deň Zeme: čo môžeme urobiť pre našu planétu?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
363 prečítanie
Deň Zeme: čo môžeme urobiť pre našu planétu?
Planéte môžeme pomôcť aj my a k ekologickejšiemu spôsobu života často nie je potreba drastických zmien, len viac premýšľať o našich životných voľbách.

V sobotu 22. apríla si znova pripomíname, že naša Zem nie je nevyčerpateľným zdrojom surovín a nevydrží akékoľvek zaobchádzanie. Planéte môžeme pomôcť aj my a k ekologickejšiemu spôsobu života často nie je potreba drastických zmien, len viac premýšľať o našich životných voľbách.

Drobné voľby, veľký dopad

Nápad na oslavy dňa pre Zem vznikol už koncom 60. rokov a na medzinárodnej úrovni si ho pripomíname od roku 1990. Na našu planétu ale môžeme – a mali by sme – myslieť každý deň. Drobné voľby, ako napríklad nepoužívať jednorazové tégliky a igelitové nákupné tašky, môžu mať v súčte veľký dopad.

Základom, ako byť šetrný, je znížiť spotrebu, a to platí nielen pre prírodu, ale aj pre našu peňaženku. Používajte veci, kým slúžia, opravujte ich a využite všetok ich potenciál. Namiesto lacných nástrojov a spotrebičov radšej investujte do drahších, ktoré vydržia. Zásada rozumného využívania platí aj pre potraviny: dobre plánujte a nakupujte len jedlo, ktoré naozaj zjete. Planéte aj svojmu vrecku odľahčíte aj menej častou konzumáciou mäsa a mliečnych výrobkov.

Plast je dobrý sluha, ale zlý pán

Rozšírenie plastov znamenalo malú revolúciu: hygienické a ľahké balenie potravín, drogérie aj ďalšieho tovaru. Pohodlie nám ale prerástlo cez hlavu. Dnes nájdeme tony plastov aj na dne oceánov a ročne skonzumujeme desaťtisíce plastových mikročastíc.

Často pritom jednorazové plasty používame aj vtedy, keď existuje plnohodnotná znovu použiteľná náhrada. Krabičky na jedlo môžu byť zo skla alebo z antikoru, nákupné tašky a vrecká látkové, potraviny je možné nakupovať do vlastných nádob v bezobalových obchodoch. Skúsme sa pred každým použitím plastových obalov zamyslieť, či sú potrebné.

Šetrenie v domácnosti

O spôsoboch, ako žiť ekologickejšie, sme už na našom blogu písali. Preskúmajte ekologickejšie varianty hygienických a upratovacích pomôcok a noste so sebou nákupné tašky alebo nádoby na jedlo a pitie. Nastavte kúrenie na rozumnú úroveň, spotrebiče namiesto stand-by režimu vypínajte a používajte úsporné programy na pranie a umývanie riadu. K úspore energií tiež pomôže dôkladná izolácia a kvalitné vonkajšie tienenie: predokenné rolety alebo vonkajšie žalúzie. Tie pomáhajú v lete ušetriť za klimatizáciu, pretože vďaka nim neprenikne oknami toľko páliacich slnečných lúčov, a v zime zase za kúrenie, pretože sa teplo zvnútra zbytočne nevyžiari oknami von. 

Vonkajšie žalúzie navyše váš dom alebo byt štýlovo doplnia. Ktorý tvar lamiel bude najviac vyhovovať práve vám?

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
16. apríla 2024

Aká je najlepšia farba žalúzií?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
363 prečítanie
Aká je najlepšia farba žalúzií?
Využite žalúzie na farebné doladenie domácnosti! Vnútorné žalúzie neslúžia iba na tienenie, ale môžeme ich vziať do úvahy aj ako dizajnový prvok.
Sezónne témy
15. apríla 2024

Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
363 prečítanie
Látková roleta Larra - najnovší prírastok do našej tieniacej techniky
Interiérové látkové rolety sú veľmi šikovným pomocníkom, ktorý rieši problém so svetlom a zároveň sú pekné a vkusné. Cez deň uchránia izbu, spálňu či kanceláriu pred slnkom, v noci zasa pred svetlom pouličných lámp.